Semne că ești mai inteligent decât crezi

Semne că ești mai inteligent decât crezi

De-a lungul timpului, destule studii s-au aplecat asupra legaturii dintre personalitate si inteligenta. Concluziile au fost adesea surprinzatoare, iar pe alocuri chiar amuzante.

Unele dintre aceste concluzii sunt de "bun simt", usor de intuit, insa altele sunt complet neasteptate. Business Insidera trecut in revista studiile pe aceasta tema din ultimii ani, scotand in evidenta cateva trasaturi ale celor mai inteligenti decat media.

Nu esti usor de distras

Un studiu publicat in 2013 in jurnalul Current Biology a aratat ca oamenii inteligenti se concentreaza foarte bine o perioada lunga de timp, fara a se lasa distrasi de ceea ce se intampla in jurul lor.

Esti pasare de noapte

Se pare ca, cu cat esti mai destept, cu atat esti mai predispus sa stai pana tarziu in noapte, au aratat mai multe studii din ultimii ani.

Esti foarte adaptabil

Din nou, mai multe cercetari au aratat ca oamenii inteligenti se adapteaza usor oricaror situatii. Ori isi schimba comportamentul pentru a raspunde mai bine mediului inconjurator, ori aduc schimbari mediului, astfel incat sa-l faca sa raspunda propriilor nevoi.

Intelegi cat de multe lucruri nu stii

Cei mai inteligenti oameni sunt in stare sa admita atunci cand nu sunt familiarizati cu un anume concept. Nu se tem sa spuna "Nu stiu", pentru ca stiu ca pot invata orice.

Un studiu considerat clasic, realizat de Justin Kruger si David Dunning, publicat in Journal of Personality and Social Psychology, a aratat ca cu cat esti mai putin inteligent, cu atat iti vei supraestima abilitatile cognitive.

Un experiment in cadrul caruia subiectii au raspuns la mai multe intrebari din toate domeniile a aratat ca cei care dadusera cele mai putine raspunsuri bune isi supraestimasera prestatia cu circa 50%. Insa cei care dadusera cle mai multe raspunsuri bune stiau exact la cate intrebari gresisera.

Esti foarte curios din fire

Se spune ca Albert Einstein, unul dintre cei mai inteligenti oameni care au trait vreodata, ar fi spus despre propria persoana: "Nu am vreun talent special, sunt doar foarte curios".

Dupa cum au aratat mai multe cercetari, oamenii inteligenti sunt fascinati de lucruri pe care altii le iau de bune, de-a gata.

Un studiu din 2016 a aratat ca acei copii care se arata deschisi la tot felul de experiente devin adulti cu o curiozitate avida, cu o inteligenta peste medie.

Ai o minte deschisa

Oamenii inteligenti sunt deschisi ideilor noi, inovatoare, chiar daca nu le apartin, si vad si fructifica oportunitatile. Nu au nicio problema sa ia in considerare si sa accepte punctele de vedere ale altora, atata vreme cat sunt bine argumentate. In plus, sunt deschisi mereu la solutii alternative.

Iti place sa stai singur

Cercetarile au aratat ca oamenii cu un IQ peste medie sunt individualisti. In plus, un studiu publicat de British Journal of Psychology a ajuns la concluzia ca persoanele dotate cu mai multa inteligenta decat media obtin mai putina satisfactie din socializarea cu ceilalti, inclusiv cu prietenii.

Dispui de mult auto-control

Mai multe studii au aratat ca intre auto-control si inteligenta este o legatura, in sensul ca oamenii destepti nu prea sunt impulsivi, ei planificand, clarificandu-si tintele, explorand strategii alternative si luand in considerare eventualele consecinte inainte de a incepe ceva.

Un studiu din 2009, care presupunea ca subiectii sa aleaga fie o recompensa mai mica, dar imediata, fie una mai mare, dar care avea sa vina mai tarziu, a aratat ca oamenii cu un IQ mai mare au optat pentru a doua varianta, dand dovada de auto-control.

Amani activitatile de rutina

Alte cercetari au au aratat ca oamenii inteligenti sunt mai tentati sa amane sarcinile de zi cu zi, care tin de rutina, pentru ca, de obicei, lucreaza la lucruri mai importante.

Exista si oameni de stiinta care afirma ca, adesea, aceste persoane amana sa duca la indeplinire chiar si sarcinile importante. Unii psihologi afirma ca amanarea duce la inovatie si ca asa proceda Steve Jobs.

Daca ar face atunci acele sarcini pe care nu vor sa le duca la indeplinire, cel mai probabil ar merge pe un drum conventional, deloc inovator.

Alte studii au mai scos la iveala si ca persoanele inteligente au umor si sunt foarte empatice. 
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria