Semne că războiul lui Putin se îndreaptă spre o escaladare terifiantă

Semne că războiul lui Putin se îndreaptă spre o escaladare terifiantă

Toate elementele indică faptul că războiul lui Putin se îndreaptă spre o escaladare terifiantă, apreciază Robert Clark, directorul Unității de apărare și securitate din cadrul Civitas.

Ucraina urmează să primească avioane sovietice de luptă de la Polonia și Slovacia FOTO SHUTTERSTOCK

„Polonia și Slovacia înarmează Kievul cu avioane de luptă. Avioanele de luptă rusești forțează dronele americane să părăsească cerul. Președintele chinez Xi Jinping vizitează Moscova în semn de susținere pentru Vladimir Putin, în timp ce companii chinezești livrează arme de asalt și veste antiglonț pentru trupele de la Moscova. Războiul lui Putin în Ucraina se îndreaptă spre ape periculoase, iar potențialul de escaladare în raport cu Occidentul este mai mare decât în orice moment de la începutul invaziei.

În timp ce NATO a rămas devotat angajamentului său de a evita o confruntare directă cu forțele rusești, sprijinul său pentru Ucraina a ajutat Kievului să reziste. Pe măsură ce Putin devine din ce în ce mai disperat, în timp ce încearcă să oblige Occidentul să dea înapoi, potențialul pentru amenințări și acțiuni de escaladare crește. Orice eroare de calcul într-un astfel de mediu ar putea avea consecințe catastrofale.

Potențial mare de escaladare

Toate elementele pentru o escaladare accidentală sunt prezente. În primul rând, Rusia se confruntă cu pierderi teribile pe teren. Forțele armate ucrainene macină trupele rusești și deținuții Wagner în Bahmut și în jurul acestuia. Înarmate cu echipament și pregătire occidentală, acestea provoacă o rată zilnică de pierderi care i-ar face pe alți lideri militari să se descurajeze.

În al doilea rând, Occidentul este din ce în ce mai îndrăzneț în acțiunile sale de sprijinire a Ucrainei. Miercuri, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că Varșovia va trimite Ucrainei patru avioane MiG-29 din epoca sovietică - devenind prima națiune occidentală care trimite avioane de luptă Kievului de la începutul războiului. Pe măsură ce vor fi înlocuite pe parcursul acestui an, este foarte posibil să vedem toate cele 28 de MiG-uri poloneze îndreptându-se spre Ucraina. Slovacia s-a angajat la rândul ei să livreze avioane.

Aceste acțiuni au fost respinse anul trecut de teama unei escaladări. Aliații ucraineni din NATO și-au limitat acțiunile la furnizarea de piese de schimb pentru flota de avioane sovietice a Kievului, deoarece furnizarea de aparate ar putea fi considerată o participare directă de către Kremlin. Acum, această limită a fost depășită, iar Finlanda și Olanda ar putea să le urmeze exemplul.

Evoluție periculoasă

Cu o mai mare disponibilitate occidentală de a înarma Ucraina și de a trece peste liniile roșii rusești, în timp ce are victorii firave pe teren, Moscova s-ar putea să se trezească încolțită. Or, în timp ce e în joc supraviețuirea regimului său, pentru Vladimir Putin aproape totul este pe masă.

Am asistat deja la o nouă evoluție periculoasă în confruntarea dintre un avion rusesc și o dronă de supraveghere americană. Deși opera în spațiul aerian internațional, Moscova s-a simțit îndreptățită să intervină. Aceste platforme de culegere de informații au oferit un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă efortului de război ucrainean, și nu este cu totul surprinzător faptul că Kremlinul lansează acum focuri de avertisment.

Sesizând că acest incident ar fi putut fi un atac singular, oportunist, Washingtonul a evitat orice altă escaladare, cu excepția unei mustrări diplomatice pentru ambasadorul Moscovei. Doar că, în absența unui răspuns mai dur, Moscova poate considera de acum că atacurile împotriva vehiculelor fără pilot ale NATO sunt un joc cinstit: fără pierderi de vieți omenești, ambiguu din punct de vedere juridic și cu un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă.

Orice alte incidente într-un spațiu aerian contestat ar putea avea un real potențial de a atrage răspunsuri militare cu mult mai dure și, odată cu acestea, riscurile bine cunoscute ale erorilor de calcul și comunicare, și astfel ale unei escaladări potențial dezastruoase.

Un conflict dincolo de granițele Ucrainei

Acest lucru este valabil mai ales având în vedere anunțul vizitei ce urmează să i-o facă lui Putin la Moscova președintele chinez Xi Jinping, săptămâna viitoare. În timp ce Beijingul a încercat să se prezinte ca un negociator neutru, dezvăluirea faptului că antreprenorii chinezi de stat din domeniul apărării au trimis echipamente militare în Rusia a spulberat această tentativă de inducere în eroare. Departe de a fi un pacificator, Beijingul încearcă să facă jocurile. Acum, când nu se mai poartă mănuși, cine știe unde ar putea duce în cele din urmă sprijinul militar chinezesc pentru Rusia? Încurajată de un sprijin mai mare, Rusia ar putea foarte bine să înceapă să se afirme împotriva Occidentului, la fel cum face China în cazul Taiwanului.

Acest model de escaladare are un potențial real de a atrage și mai multe eforturi din partea Marii Britanii și a NATO, până în punctul în care un conflict dincolo de granițele Ucrainei nu mai este deloc de neconceput. Trebuie să facem tot ce ne stă în puterea noastră colectivă pentru a ajuta Ucraina să câștige, iar asta cât mai curând posibil”, conchide Robert Clark, fost militar în armata britanică și în prezent directorul Unității de apărare și securitate din cadrul Civitas.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...