Senat: Directorul SIE - numit de Parlament, la propunerea președintelui României

Senat: Directorul SIE - numit de Parlament, la propunerea președintelui României

Senatul a adoptat în unanimitate cu 104 voturi pentru, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 1/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe (SIE).

Printr-un amendament propus de senatorul PSD Șerban Nicolae, conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, la propunerea președintelui României.

"Un amendament pe care l-am formulat a fost însușit de întreaga comisie, în sensul în care armonizăm dispozițiile Constituției României și Legea de funcționare și organizare a Serviciului de Informații Externe. Textul propus, în esență, spune că procedura este similara directorului Serviciului Român de Informații, în sensul în care Serviciul de Informații Externe este condus de un director cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, la propunerea președintelui României. Cu aceste modificări, practic, a fost de acord toată lumea, am întrunit unanimitate atât în Comisia de control al activității SIE, cât și în Comisia de apărare și siguranța naționala din Senat. Este o propunere care nu implică niciun fel de diferențe politice sau doctrinare și este în buna funcționare atât a Parlamentului, în ceea ce privește controlul civil asupra serviciilor de informații, cât și în ceea ce privește conducerea operativă și executivă a Serviciului de Informații Externe", a spus senatorul PSD Șerban Nicolae în timpul dezbaterilor.

În prezent, conform Legii 1/1998, SIE este condus de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la propunerea președintelui României.

În forma adoptată de Camera Deputaților, propunerea legislativă prevede că din Comisia specială de control asupra activității SIE fac parte patru deputați și trei senatori, aleși din cadrul Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale celor două Camere.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...