Senat: OUG 9/2017, pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului

Senat: OUG 9/2017, pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului

UPDATE ORA 17.38 Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative a fost adoptat luni în plenul Senatului cu 64 de voturi pentru și 41 împotrivă, în forma Guvernului.

Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, sesizată pe fond, a propus raport de admitere cu amendamente respinse, a menționat în cadrul dezbaterilor senatorul PSD Ion Rotaru, președintele comisiei.

Senatorul Traian Băsescu a precizat că PMP va vota împotriva acestei legi de adoptare a Ordonanței 9. "Vreți să suspendăm cu totul disciplina în finanțele publice locale? (...) Abia s-a făcut puțină rigoare în utilizarea banilor publici în administrația locală și centrală", a declarat Traian Băsescu în plenul Senatului. El i-a îndemnat pe senatori să nu facă "un pas înapoi" prin adoptarea acestei ordonanțe.

La rândul său, senatorul PNL Carmen Hărău a susținut că articolul 5 din Ordonanța 9 anunță practic disponibilizări în administrație. "Sper că nu intenționați să dați foc la țară ca să vă țineți de cuvânt", a spus ea, adresându-se reprezentanților PSD și ALDE. Carmen Hărău a făcut un apel către senatori, în numele PNL, să nu voteze "această trăsnaie".

Senatorul UDMR Cseke Attila a afirmat că Ordonanța 9 are și câteva prevederi legate de creșteri salariale pe care Uniunea le salută. El a ridicat totuși problema articolului 5 din actul normativ, în care se spune că numărul maxim de posturi din autorități și instituții publice se va stabili cu condiția acoperirii integrale a salariilor pe anul în curs, în limita cheltuielilor de personal. Parlamentarul UDMR a întrebat în plenul Senatului dacă s-a făcut o analiză a acestei situații, ca nu cumva să se facă ulterior disponibilizări.

Grupul USR a anunțat că nu susține această ordonanță. Senatorul USR Raluca Presadă a declarat că OUG este "o altă ordonanță de urgență a Guvernului Grindeanu care aruncă România în haos" și care "duce la o cheltuire nesăbuită a fondurilor publice".

Senatul a votat legea de aprobare a OUG 9/2017 în calitate de primă Cameră sesizată.

ORA 16.49 Senat: OUG 9/2017, pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative este inclus pe ordinea de zi a ședinței de plen de luni a Senatului.

Senatorii Comisiei pentru muncă au acordat săptămâna trecută raport favorabil fără amendamente proiectului de lege pentru aprobarea OUG 9/2017.

Toate amendamentele propuse în comisie au fost respinse, ordonanța primind raport în forma adoptată de Guvern. Amendamentele respinse în Comisie pot fi susținute în plen de către inițiatori.

Ordonanța 9/2017, însoțită de raportul Comisiei de muncă, va fi dezbătută luni de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

În urmă cu trei săptămâni, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, solicita majorității PSD-ALDE dezbaterea în procedură de urgență în Parlament și respingerea OUG 9/2017, pe motiv că prin acest act normativ "se elimină din Legea finanțelor publice limitele creditelor de angajament și interdicția de a schimba destinația banilor".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…