Senat: Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, respins

Senat: Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, respins

Senatul a respins, marți, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, fiind înregistrate 25 voturi pentru, 8 abțineri și 77 împotrivă.

La dezbateri, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat că grupul PSD votează împotriva abilitării Guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare, arătând că este în interesul României și al cetățenilor ca acest Guvern să administreze numai chestiunile curente.

"E adevărat că nu a existat un precedent de a respinge ca Guvernul să emită ordonanțe în vacanța parlamentară, dar nu am avut un Guvern atât de prost. (...) În principiu, nu avem a da socoteală adversarilor noștri pentru votul nostru. Grupul PSD va vota împotriva proiectului de lege, este în interesul României, al românilor ca acest Guvern să exercite numai chestiunile curente", a spus Șerban Nicolae.

Senatorul PNL Puiu Hașotti a arătat că nu s-a întâmplat niciodată să fie respinsă solicitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară.

"Nu o dată în decursul anilor s-a votat în favoarea emiterii chiar la guverne care erau minoritare. Este vorba de a da un vot de a guverna în vacanța parlamentară. Fac apel la dumneavoastră să dăm dovadă de normalitate", a afirmat Hașotti.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că Guvernul dorește să emită ordonanțe în prea multe domenii, arătând că, dacă premierul dorește, în vară să cheme parlamentarii.

Comisia juridică a dat un raport favorabil pentru acest proiect . Proiectul de lege a primit avize negative de la Comisiile pentru transporturi și energie, pentru administrație și pentru cultură.

Proiectul prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară sunt finanțe publice și economie, dezvoltare regională și administrație publică, sănătate, afaceri interne, justiție, cultură, fonduri europene, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi, comunicații și societate informațională.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

AGERPRES/(A, AS — autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...