Senat: Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, respins

Senat: Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, respins

Senatul a respins, marți, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, fiind înregistrate 25 voturi pentru, 8 abțineri și 77 împotrivă.

La dezbateri, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat că grupul PSD votează împotriva abilitării Guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare, arătând că este în interesul României și al cetățenilor ca acest Guvern să administreze numai chestiunile curente.

"E adevărat că nu a existat un precedent de a respinge ca Guvernul să emită ordonanțe în vacanța parlamentară, dar nu am avut un Guvern atât de prost. (...) În principiu, nu avem a da socoteală adversarilor noștri pentru votul nostru. Grupul PSD va vota împotriva proiectului de lege, este în interesul României, al românilor ca acest Guvern să exercite numai chestiunile curente", a spus Șerban Nicolae.

Senatorul PNL Puiu Hașotti a arătat că nu s-a întâmplat niciodată să fie respinsă solicitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară.

"Nu o dată în decursul anilor s-a votat în favoarea emiterii chiar la guverne care erau minoritare. Este vorba de a da un vot de a guverna în vacanța parlamentară. Fac apel la dumneavoastră să dăm dovadă de normalitate", a afirmat Hașotti.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că Guvernul dorește să emită ordonanțe în prea multe domenii, arătând că, dacă premierul dorește, în vară să cheme parlamentarii.

Comisia juridică a dat un raport favorabil pentru acest proiect . Proiectul de lege a primit avize negative de la Comisiile pentru transporturi și energie, pentru administrație și pentru cultură.

Proiectul prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară sunt finanțe publice și economie, dezvoltare regională și administrație publică, sănătate, afaceri interne, justiție, cultură, fonduri europene, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi, comunicații și societate informațională.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

AGERPRES/(A, AS — autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…

2 Voi ați citit ce scria Dan Alexe acum câțiva ani despre Austria, băncile ei și legătura cu Croația?

3 Premierul Ciucă aruncă dinamita: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena

4 Fotografia asta o fi trucată?

5 Loredana Groza, în ipostaze care par desprinse din filme pentru adulți...