Senat: Victor Alistar și Romeu Chelariu, aleși membri CSM din partea societății civile

Senat: Victor Alistar și Romeu Chelariu, aleși membri CSM din partea societății civile

Plenul Senatului i-a ales luni, prin vot secret cu buletine, pe Victor Alistar și pe Romeu Chelariu ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societății civile.

 Victor Alistar a primit 78 de voturi pentru și 43 împotrivă, iar Romeu Chelariu — 85 de voturi pentru și 36 împotrivă.

Din cei 12 candidați înscriși, care au îndeplinit condițiile legale și au fost votați de plenul Senatului, doar Alistar și Chelariu au întrunit votul majorității senatorilor prezenți.

Cei 12 candidați au fost: Victor Alistar, Răzvan Codru Vrabie, Romeu Chelariu, Florin Negoiță, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Elena Iulia Ștefănescu, Radu Ioan Motica, Antonie Popescu, Florin Sandu, Artin Sarchizian, Aurelian Cătălin Trăistaru.

Din CSM fac parte doi reprezentanți ai societății civile, plenul Senatului validând prin vot membrii acestui for pe baza unui raport întocmit de Comisia juridică.

Victor Alistar a fost propus pentru funcția de membru al CSM de Transparency International România și susținut de Asociația Magistraților din România, iar Romeu Chelariu a fost propus și susținut pentru CSM de Fundația "Camera de Arbitraj și Mediere".

Potrivit legii, pot fi membri din partea societății civile în CSM specialiști în drept, cu o vechime de cel puțin șapte ani în activitatea juridică, ce se bucură de înaltă reputație profesională și morală și nu sunt membri ai vreunui partid politic.

CSM este format din 19 persoane, dintre care trei sunt membri de drept — ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general.

Procedura de alegere a doi reprezentanți ai societății civile în CSM a fost reluată de Senat pe 13 martie, după ce senatorii nu au ales niciun candidat în ședința plenului din 7 martie. Nouă din cele 12 persoane înscrise în noiembrie 2016 și-au depus din nou candidatura în primăvara acestui an.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...