Senatul a adoptat legea dării în plată

Senatul a adoptat legea dării în plată

Senatorii au adoptat, luni, în unanimitate, proiectul legii dării în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ''Prima casă'' sa fie inclus în acest act normativ. S-au înregistrat 119 voturi ''pentru'' această lege trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractul de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia.

"Ministerul Finanțelor susține punctul de vedere exprimat de BNR și amendamentele BNR. Susținem exceptarea creditelor garantate de la programul 'Prima casă' de aplicarea legii supusă reexaminării, întrucât dacă s-ar aplica și acestei categorii de credite s-ar pune în discuție însăși existența programului. Aceasta deoarece ar afecta caracterul irevocabil și definitiv al garanțiilor acordate de către stat", a explicat Jiru, adăugând că în aceste condiții se va ajunge la blocarea programului și compromiterea scopului social al acestuia.

În context, el a mai spus că promovarea legii în forma propusă, fără a lua în considerare amendamentele BNR și MF ''ar genera consecințe negative asupra bugetului general consolidat de stat''. ''Potențiale riscuri ce pot apărea sunt ca statul să fie acționat de bănci la tribunale internaționale. (...) Există riscul scăderii ratingului României din cauza unei situații impredictibile a sistemului financiar, impact direct asupra bugetului de stat'', a susținut reprezentatul MF.

În replică, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre cei 157 de inițiatori ai actului normativ, a arătat că scopul este o lege dreaptă, care să fie cât mai repede aplicabilă. ''Oamenii sunt disperați că băncile îi scot afară din casă. Legea nu este împotriva sistemului bancar, ea a fost gândită ca una să aducă un echilibru între bănci și clienți și să-i protejeze pe aceștia din urmă împotriva abuzurilor băncilor. (...) Legea se aplică persoanelor fizice consumatori'', a punctat liberalul.

Zamfir a arătat că programul ''Prima casă'' trebuie să rămână în interiorul legii pentru ca și cei care au luat un astfel de credit să fie protejați. ''Excluderea ar face ca ei să nu mai fie protejați în fața abuzurilor băncilor'', a spus el.

În favoarea actului normativ s-au pronunțat și social-democrații și progresiștii.

Astfel, senatorul PSD Șerban Nicolae a spus că social-democrații susțin proiectul de lege și a pledat pentru ca programul ''Prima casă'' să rămână în lege, subliniind că în buget sunt alocate sume de bani pentru derularea acestuia. "BNR să ia în serios că nu este doar un regulator de monedă, ci este un susținător al statului român", a atras atenția social-democratul, opinând că guvernatorul Băncii Naționale trebuia să fi fost prezent în Parlament.

De asemenea, senatorul UNPR Șerban Mihăilescu a anunțat că formațiunea din care face parte susține adoptarea reglementării, motivând că este nevoie de un plan de salvare a familiilor îndatorate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”