Senatul SUA avertizează asupra riscului de confiscare prin represalii a proprietăţilor SUA din Rusia

Senatul SUA avertizează asupra riscului de confiscare prin represalii a proprietăţilor SUA din Rusia

Senatorul american John Cornyn a avertizat asupra riscului confiscării prin represalii a proprietăţilor americane în străinătate în legătură cu planurile şi intenţiile administraţiei de la Washington de a confisca anumite bunuri ruseşti.

Cu privire la posibilitatea utilizării de către Rusia şi de alte state a unor astfel de măsuri pe baza principiului reciprocităţii adoptat în diplomaţie, a reamintit, marţi, legiuitorul, în cadrul unei audieri în comisia juridică a camerei superioare a Congresului. Lor li s-a adresat procurorul federal Andrew Adams, şeful grupului de lucru al Departamentului de Justiţie al SUA pentru identificarea şi confiscarea bunurilor ruseşti obţinute, potrivit autorităţilor americane, ilegal sau supuse sancţiunilor Washingtonului. Grupul Adams se ocupă în primul rând de căutarea bunurilor acelor indivizi pe care autorităţile americane le numesc „oligarhi ruşi”.

„Vreau să mă asigur că nu facem accidental ceva care poate fi folosit împotriva SUA, a prietenilor şi aliaţilor noştri. Dacă ajungem până la confiscarea bunurilor străine, atunci avem o mulţime de active [în alte ţări] care pot fi confiscate pe baza unei teorii sau raţiuni”, a spus Kornin (R-Texas), comentând planurile de confiscare a unor bunuri ruseşti elaborate de administraţia americană.

"Atâta timp cât este legat de dovezile privind comiterea unei infracţiuni, sunteţi pe teren solid. Dar dacă vorbim despre un punct de plecare mai vag sau mai amorf, atunci sunt îngrijorat de acest lucru", a subliniat senatorul. "Nu vă faceţi griji în privinţa reciprocităţii? Că poate Federaţia Rusă sau o altă ţară ar putea schimba rolurile cu SUA şi ar putea confisca proprietăţile americane?" l-a întrebat Cornyn pe Adams.

Şeful grupului a susţinut un răspuns direct la această întrebare dar nu a precizat dacă Washingtonul se teme de o sechestrare a proprietăţilor americane din Rusia, ca represalii. Adams a susţinut că astfel de acţiuni ale Statelor Unite şi ale altor ţări nu pot fi echivalate. „Există o diferenţă între noi, o ţară care respectă legea, angajată să respecte un proces echitabil <...>, şi oponenţii noştri, care <...> nu sunt în mod categoric angajaţi în respectarea unor astfel de principii”, a spus procurorul.

În plus, el a confirmat că guvernul SUA urmăreşte „transferul veniturilor din proprietăţile expropriate ale cleptocraţilor către Ucraina pentru a compensa prejudiciul” suferit în timpul operaţiunii militare speciale a Rusiei. În acest sens, Departamentul de Justiţie al SUA solicită modificări la o serie de legi americane „care reglementează utilizarea fondurilor înstrăinate”, a spus Adams.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante