Senatul va transmite PÎCCJ documentele referitoare la evenimentele din decembrie 1989

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, să transmită către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) atât documentele clasificate, cât și cele neclasificate care au stat la baza elaborării raportului comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989.

"Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a cerut documentele privind Revoluția din decembrie 1989, documente care au stat la baza comisiei de anchetă a Parlamentului. (...) Sunt documente — o parte clasificate și o parte documente neclasificate. Astăzi (luni — n.r.) s-a luat hotărârea Bp să nu mai cerem declasificarea noi, la Senat, ci să le transmitem așa cum sunt, fiind convins că, fiind o comisie de procurori, pot să citească, unii dintre dânșii, și documente clasificate. Deci, ele vor pleca din Senat așa cum sunt astăzi — o parte clasificate și o parte neclasificate, tocmai pentru a ajuta PÎCCJ", a anunțat vicepreședintele social-democrat al Senatului, Niculae Bădălău, luni, la finalul ședinței Bp a Senatului.

Comisia juridică a Senatului a înaintat Biroului permanent un document în care precizează că, în urma ședinței din 20 februarie, senatorii juriști au luat decizia de a propune ca "documentele clasificate să fie transmise în forma clasificată către persoanele autorizate să preia aceste documente, potrivit celor solicitate în scrisoarea PÎCCJ — Secția Parchetelor Militare, urmând să se procedeze la declasificarea lor, în conformitate cu dispozițiile legale, acolo unde este necesar, prin inițierea demersurilor față de instituțiile emitente ale documentelor clasificate".

PÎCCJ — Secția Parchetelor Militare a transmis conducerii Senatului o scrisoare prin care a solicitat transmiterea unor documente neclasificate, precum și declasificarea unor documente care au stat la baza elaborării raportului comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, Biroul permanent solicitând Comisiei juridice, în data de 8 februarie, formularea unui punct de vedere.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Barbu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Eu rămân, Mafia va pleca! / Vela îl aduce pe Berbeceanu să-i țină spatele după ce a fost amenințat de…

2 Informație / 30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose: Ponta va rămâne de po…

3 Mafia din MAI, în corzi! Mesajul lui Traian Berbeceanu!

4 ALERTĂ / Firea a băgat Capitala României în faliment? STB a depus garanție la Fisc sediul și parcul de autobuze …

5 SUSPECT / Șefii țestoaselor din Jandarmerie, cei care și-au ascuns plăcuțele de identificare la măcelul din 10 a…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există