Șerban Nicolae: Aș fi vrut să nu văd că DNA alocă doi procurori care să numere deplasările ministrului de Interne

Șerban Nicolae: Aș fi vrut să nu văd că DNA alocă doi procurori care să numere deplasările ministrului de Interne

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat miercuri că și-ar fi dorit să nu vadă că DNA alocă doi procurori ca să "numere deplasările ministrului de Interne" și nici să constate că există "o foarte mare preocupare pentru acțiuni ale DNA în sfera politică".

"Responsabilitatea noastră este una activă și care nu se supune niciunui mandat politic sau de altă natură. Aș fi vrut să nu văd că DNA alocă doi procurori care să numere deplasările ministrului de Interne, așa cum nu aș fi vrut să văd că DNA alocă doi procurori pentru a o ancheta pe doamna Rarinca și aș fi vrut să văd dosarele mari de corupție, care au devalizat economia românească, care au jefuit patrimoniul național și aș fi vrut să văd că toate aceste lucruri se întorc în patrimoniul statului. Din nefericire, există o foarte mare preocupare pentru acțiuni ale DNA în sfera politică și atunci v-aș ruga, la această speță, să ne asumăm fiecare răspunderea. Respect decizia dlui. Oprea. Îl cunosc de prea multă vreme ca să știu că nu a abuzat și că nu a vorbit de dragul imaginii atunci când a spus că cere un vot pozitiv în sensul aprobării cererii de încuviințare a urmăririi penale", a declarat senatorul PSD, miercuri, în plenul Senatului în care se discută cazul Oprea.

Șerban Nicolae a subliniat că, în opinia sa, în cazul solicitărilor adresate Senatului de către instituțiile Justiției, ar trebui să fie transmise materiale tuturor senatorilor astfel încât decizia pe care aceștia o iau să fie una "în cunoștință de cauză".

"Aș vrea ca în aceste situații să se comunice tuturor senatorilor materialele transmise de Parchet. Nu există documente secrete, iar caracterul nepublic al unei anchete penale nu este afectată de materiale pe care Parchetul înțelege să ni le transmită. (Aș mai vrea — n.r.) să fie, în mod explicit, faptul că, într-o asemenea situație, Senatul îndeplinește o obligație constituțională și penală. Senatul cere, asumându-și statutul de a îndeplini procedura legală de organ de sesizare. Noi nu avem cum să blocăm o anchetă și într-o singură situație putem să declanșăm urmărirea penală în cazul unui membru al Guvernului pentru fapte săvârșite în această calitate", a spus senatorul social-democrat.

Senatul discută, miercuri, solicitarea Justiției formulată în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa