Șerban Nicolae, despre amendamentele la proiectul legii grațierii: Ar beneficia aproximativ 2.700 de persoane

Șerban Nicolae, despre amendamentele la proiectul legii grațierii: Ar beneficia aproximativ 2.700 de persoane

Senatorul PSD Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice, consideră că de proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse în varianta amendată de el ar putea beneficia aproximativ 2.700 de persoane.

"Eu am făcut propuneri în mod formal, ele sunt la comisie, le discut cu comisia, presa este de față. Dacă eu le-aș discuta înainte cu presa e ca și cum eu aș umbla cu opinia publică înainte să le discut cu colegii din comisie. (...) Eu nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat, în condiții de igrasie, de igienă precară. (...) Dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri va plăti, și pentru corupți, și pentru evazioniști, pentru toate categoriile de infractori. (...) Am o cifră estimativă, undeva la 2.700 de persoane ar beneficia de efectele acestei grațieri, deci o cifră de sub 10% de persoane aflate în sistemul de detenție în România. Față de cele peste 8.000 de persoane aflate în plus față de disponibilul din penitenciar chiar și așa în condiții precare eu cred că nu este o cifră foarte mare. De altfel, la ultima grațiere colectivă în România, au ieșit 3.000 de persoane. Nu există niciun element în societate care să ducă la concluzia că societatea a fost înspăimântată, că a fost înfricoșată de faptul că vor ieși criminalii, violatorii, tâlharii la drumul mare din închisoare și că ar fi cineva în pericol", a afirmat luni Șerban Nicolae.

Senatorul Șerban Nicolae a depus, luni, la Comisia juridică o serie de amendamente la proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Aceste amendamente prevăd, printre altele, că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv; pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parțial, cu trei ani, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani.

Proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, inițiat de Guvern, va fi dezbătut marți pentru raport în Comisia juridică a Senatului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”