Serbia acuză comunitatea internațională că folosește standarde duble în cazurile Catalonia și Kosovo

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a acuzat marți puterile mondiale de folosire a unor standarde duble prin refuzul de a accepta referendumul privind independența Cataloniei, după ce în 2008 ele au salutat separarea Kosovo de restul Serbiei, transmite Reuters.

Provincia Kosovo și-a declarat independența de Serbia în februarie 2008, un anunț acceptat de către Washington și de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar respins de Belgrad și aliații săi.

După aproape un deceniu, duminică, alegătorii din Catalonia s-au pronunțat pentru independență față de Spania într-un referendum declarat neconstituțional de către guvernul de la Madrid.

''Sunt deranjat de dublele standarde folosite de comunitatea internațională'', a declarat Ivica Dacic pentru postul public sârb de radio și televiziune RTS.

''Uniunea Europeană nu va afirma niciodată că a făcut o eroare atunci când a recunoscut Kosovo, dar acea decizie va exploda. Cutia Pandorei a fost deschisă'', a subliniat Dacic.

Poziția Belgradului privind Kosovo a fost unul dintre principalele obstacole în calea aderării Serbiei la Uniunea Europeană. Bruxellesul susține că Serbia trebuie să-și îmbunătățească relațiile cu Pristina și să renunțe la blocarea eforturilor Kosovo de a adera la organismele internaționale.

''Cum se poate ca referendumul să fie invalid în Catalonia, iar în Kosovo independența să poată fi făcută fără unul (referendum n.r.) ?'', a declarat luni președintele sârb Aleksandar Vucic după o întrevedere cu omologul său grec, Prokopis Pavlopoulos.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Foarte corect articolul scris de Ioana Ene Dogioiu despre numirile în fruntea marilor parchete

5 Le Point / Armata americană debarcă în masă în Europa

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake