Serbia sprijină integritatea Ucrainei, dar nu va impune sancţiuni Moscovei (preşedintele sârb)

Serbia sprijină integritatea Ucrainei, dar nu va impune sancţiuni Moscovei (preşedintele sârb)

Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei şi consideră invazia rusă drept o ''eroare gravă'', dar nu va impune sancţiuni Moscovei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează AFP şi Reuters .

Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina a atras condamnări unanime în întreaga lume şi în Balcani. ''Republica Serbia (...) consideră că a aduce atingere integrităţii teritoriale a unei ţări, indiferent care, inclusiv Ucraina, este ceva foarte rău'', a afirmat Aleksandar Vucic în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

''Credeţi că este posibil să impunem sancţiuni Rusiei peste noapte, această Rusie care nu ne-a impus niciodată sancţiuni'', a subliniat în acelaşi timp preşedintele Vucic.

Serbia - o ţară care negociază aderarea la UE şi menţine în acelaşi timp legături strânse cu Moscova - a menţinut tăcerea de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Naţiuni slave şi creştine ortodoxe, sârbii şi ruşii au relaţii fraterne de secole. Aproximativ 83% dintre cetăţenii sârbi consideră Moscova un ''prieten'' al Belgradului, potrivit unui sondaj realizat în 2021 de Institutul de Afaceri Europene.

Rusia, partener crucial al Serbiei în domeniul energetic, este - datorită dreptului său de veto la ONU - şi principalul aliat al Belgradului în refuzul său de a recunoaşte independenţa fostei sale provincii Kosovo, populată în principal de albanezi.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, după ce Belgradul s-a retras de pe teritoriu în urma unei campanii aeriene a NATO în 1999 care a pus capăt conflictului dintre separatiştii albanezi şi forţele sârbe.

Aleksandar Vucic s-a referit la această campanie a NATO ca fiind unul dintre principalele motive pentru care Belgradul sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.AGERPRES/( AS - autor:Violeta Gheorghe, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Preda)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?