Kremlinul a fost surprins de sancțiunile Occidentului împotriva Băncii Centrale a Rusiei, impuse după invadarea Ucrainei, spune ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, conform RFI , care citează Politico.

Oficialul rus a declarat miercuri că „nimeni nu ar fi putut prezice” că sancțiunile Occidentului vor viza banca centrală a țării, în prima recunoaștere majoră a Kremlinului că Moscova a fost orbită de răspunsul transatlantic la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

„Când rezervele Băncii Centrale au fost înghețate, nimeni dintre cei care au prezis ce sancțiuni ar putea aplica Occidentul nu s-a gândit la asta”, le-a spus principalul diplomat al Moscovei studenților și personalului de la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova. El consideră mișcarea Occidentului drept o „hoție”.

„Rusia nu trebuie să se mai bazeze niciodată pe aprovizionarea din străinătate”, a spus el, adăugând însă că Moscova va fi „gata să coopereze” cu Occidentul în viitor, „dacă dorește”.

La câteva zile de la invazia lui Putin în Ucraina, care a început pe 24 februarie, UE, SUA, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni ample și coordonate prin înghețarea depozitelor externe ale băncii centrale ruse. China deține cele mai multe rezerve valutare rusești, deși Franța, Germania și Marea Britanie au deținut împreună mai mult de un sfert în 2021, potrivit companiei de cercetare a datelor Statista.

Serghei Lavrov lua peste picior aliații din Occident, arătând că eventualele sancțiuni impuse de țările UE și NATO nu vor avea efect asupra Rusiei, la debutul intervenției militare ruse în Ucraina.

”Colegii noștri europeni, americani și britanici nu se vor calma până nu vor epuiza toate posibilitățile pentru așa-numita pedepsire a Rusiei. Ne amenință cu toate tipurile de sancțiuni sau, cum spun ei acum, cu mama sancțiunilor. Ei bine, ne-am obișnuit cu asta. Știm că sancțiunile vor fi impuse oricum, în orice situație. Cu sau fără motiv”, a declarat atunci Lavrov.