Serviciile de informații belgiene au avut din timp informații că aeroportul ar urma să fie vizat de un atentat (presă)

Serviciile de securitate belgiene și din alte țări occidentale au avut informații exacte în avans privind atacurile teroriste din Belgia de marți, care ar fi fost plănuite la Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste Stat Islamic (SI), relatează Haaretz, fără a-și preciza sursele.

Serviciile de securitate știau, cu un mare grad de certitudine, că se plănuiseră atacuri în viitorul foarte apropiat pe aeroport și, din câte se pare, și la metrou, potrivit variantei în engleză a site-ului Haaretz.

În ciuda informațiilor primite în avans, gradul de pregătire pentru amenințări de securitate la Bruxelles, unde se află majoritatea agențiilor UE, a fost limitat ca amploare și insuficient pentru gravitatea și urgența atacului.

Din câte se știe, atacurile ar fi fost plănuite în cartierul general al grupării SI de la Raqqa, care este capitala de facto a califatului islamic, scrie Haaretz.

Celula responsabilă pentru atacurile atacurile de la Bruxelles de marți a fost strâns asociată cu rețeaua din spatele seriei de atacuri de la Paris din noiembrie. În acest stadiu, pare că amândouă fac parte din aceeași infrastructură teroristă, avându-l în comun pe teroristul Salah Abdeslam, care a fost implicat atât în plănuirea atacurilor de la Paris, cât și în executarea lor, notează Haaretz.

Abdeslam a reușit să fugă după atacurile din noiembrie și a fost arestat abia săptămâna trecută de autoritățile belgiene. Arestarea lui Abdeslam pare să fi fost declanșatorul pentru atacurile de marți, din cauza preocupărilor grupării SI că Abdeslam ar putea furniza informații despre plan în cursul interogatoriului, în contextul informațiilor apărute că ar comunica cu autoritățile.

Declarația teroristului arestat, împreună cu alte informații, dintre care unele sunt referitoare la operațiunile Stat Islamic în Siria, ar fi trebuit să ducă la o mult mai bună pregătire de securitate în locurile publice din Bruxelles, precum și la intensificarea căutării celulei teroriste, comentează Haaretz.

Totuși, precizează publicația, există preocupări că alte celule cu legături cu gruparea SI în vestul Europei vor încerca să comită atacuri în viitorul apropiat, ori în Belgia, ori în alte țări implicate în războiul împotriva organizației teroriste în Siria și Irak.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan