Serviciile secrete rusești, prezente în România cu malware împotriva unor instituţii guvernamentale, avertizează șeful Cyberint din cadrul SRI

Serviciile secrete rusești, prezente în România cu malware împotriva unor instituţii guvernamentale, avertizează șeful Cyberint din cadrul SRI

Directorul Centrului Naţional Cyberint din SRI, Anton Rog, a declarat că toate cele trei servicii secrete din Rusia au atacat infrastructurile de IT guvernamentale din România prin aplicaţii software de tip malware, conform Mediafax .

Anton Rog, director general al Centrului Naţional Cyberint SRI. FOTO: captura video

Din Rusia toate cele trei servicii sunt prezente în România cu malware împotriva unor instituţii din Guvernul României”, a declarat generalul SRI Anton Rog, directorul centrului naţional Cyberint, în cadrul unui eveniment dedicat securităţii cibernetice, organizat de Microsoft.

Rog a precizat că instituţia pe care o conduce a reuşit să atribuie din punct de vedere tehnic programele de tip malware către diferite unităţi ale serviciilor secrete din Rusia.

Potrivit directorului Cyberint atacurile au precedat declanşarea războiului împotriva Ucrainei.

„Chiar cu câteva luni înainte să înceapă războiul am avut nişte semnale împotriva Ucrainei dar şi împotriva României pentru că (ruşii - n. red.) aşa cum v-am spus nu sunt foarte precişi în acţiunile lor.

De când a început războiul am resimţit tot felul de ameninţări, dintre care una sigur o cunoaşteţi, este vorba de atacurile de tip DDos îndreptate împotriva site-urilor guvernamentale, unor companii, instituţii financiare şi aşa mai departe”, a declarat generalul SRI Anton Rog.

De altfel, încă din luna mai, directorul Cyberint atrăgea atenția că toate serviciile relevante de informaţii din Rusia - FSB, GRU, SVR - încearcau să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic.

Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, urmaşul KGB - n.r.) şi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse - n.r.). Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR (Serviciul de Informaţii Externe - n.r.). Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe (....), încearcă să fie prezente în România”, afirma el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență