Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească

Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească

Un studiu din 2010 a chestionat 1.000 de adulți selectați aleatoriu și a constatat că aproximativ 7% dintre aceștia au suferit de sexsomnie cel puțin o dată în viață, în timp ce aproape 3% trăiau în prezent cu această afecțiune.

Sexomnia afectează atât femeile, cât și bărbaţii FOTO: Arhivă

Un bărbat în vârstă de 38 de ani încearcă în mod repetat să își forțeze soția să facă sex în toiul nopții, dar nu își amintește nimic din ceea ce a făcut când se trezește, scrie edition.cnn.com.

O femeie căsătorită în vârstă de 20 de ani își rupe adesea hainele de pe ea și se masturbează, dar nu-și amintește nimic atunci când partenerul ei o trezește.

Timp de mulți ani, un bărbat în vârstă de 31 de ani se masturbează în timp ce doarme, rănindu-se uneori inghinal. Stânjenit din cauza comportamentului său inconștient, el evită relațiile timp de opt ani.

Toate acestea sunt cazuri documentate clinic de sex în somn, sau sexsomnie, parte a unei familii de tulburări de somn numite parasomnii care includ somnambulismul, vorbitul în somn, mâncatul în somn și teroarea în somn.

În timp ce poate părea că oamenii interpretează visele, multe parasomnii apar atunci când creierul nu se află într-o stare de vis, a declarat Dr. Carlos Schenck, profesor și psihiatru principal la Hennepin County Medical Center de la Universitatea din Minnesota.

„Acestea sunt tulburări de excitare”, a spus Schenck, care a studiat parasomniile timp de decenii. „Ele apar cel mai adesea în timpul celui mai lent și mai profund stadiu al somnului, numit somn delta. Este ca și cum o alarmă sau un declanșator se declanșează în sistemul nervos central, iar tu treci de la subsol la acoperiș în cel mai scurt timp. Cunoașterea ta este profund adormită și nu ești cu programul, dar corpul tău este activat”, a spus Schenck.

Acest lucru este periculos pentru că apoi începi să mergi și să alergi și să faci tot felul de lucruri fără ca mintea ta să fie trează”.

Este dificil de studiat sexsomnia, deoarece, dacă nu se rănesc, mulți dintre cei afectați nu au nicio idee despre activitatea lor sexuală inconștientă până când un partener de pat nu le spune despre aceasta.

Un studiu din 2010 a chestionat 1.000 de adulți selectați aleatoriu în Norvegia și a constatat că aproximativ 7% dintre aceștia au suferit de sexsomnie cel puțin o dată în viață, în timp ce aproape 3% trăiau în prezent cu această afecțiune.

Există unele persoane care se vor angaja în activități sexuale cu partenerul lor și nu este deranjant pentru niciunul dintre ei. Deci este posibil ca acest lucru să fie consensual pentru unii”, a declarat Jennifer Mundt, profesor asistent de medicină a somnului, psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago.

„Există cu siguranță cazuri în care este alarmant pentru partener și pentru persoana care o face, odată ce realizează ce a făcut.”

Sexsomnia poate ruina vieți

Episoadele au început în 2005, potrivit soțului unei femei. De aproximativ două ori pe lună, soția sa gemea sexual și se angaja în „vorbe murdare”, cuvinte pe care nu le folosea niciodată când era trează, i-a spus el lui Schenck, care a tratat-o pe femeie și a publicat cazul ei anonim în 2021.

Uneori, femeia își mângâia soțul în timpul nopții și făceau sex până când femeia devenea conștientă și își acuza soțul că a forțat-o să facă sex cu ea.

De asemenea, se masturba în timp ce striga numele altor bărbați, inclusiv pe cel al unui coleg de serviciu, ceea ce l-a făcut pe soțul ei să creadă că îl înșela. Cu toate acestea, partenerii nu ar trebui să presupună că persoanele cu sexsomnie permit unui secret să scape din subconștientul lor, a spus Schenck.

„Creierul care doarme este conectat foarte diferit de creierul treaz”, a spus el. „Nu ești conștient atunci când dormi, așa că nu poți ajunge la nicio concluzie validă despre așa-numita minciună sau despre a spune adevărul în somn”.

Femeia a refuzat să creadă descrierile soțului ei despre comportamentul ei timp de ani de zile, căutând în cele din urmă un tratament profesional în 2015, după ce fiul ei de 9 ani a auzit-o gemând sexual în timp ce dormea.

A fost groaznic, groaznic”, a spus Schenck. „Și ceea ce este cu adevărat deconcertant pentru acești pacienți este că au o amnezie totală. Partenerul de pat sau un membru al familiei le spune: „Ai făcut asta, de ce ai făcut asta?”, iar apoi pacientul spune: „Nu-mi amintesc nimic”. Așa că sunt foarte jenați, plini de rușine, foarte disculpați și total nefericiți."

Uneori, oamenii au fost chiar arestați din cauza comportamentului lor. „Cu siguranță pot exista consecințe juridice din cauza comportamentelor sexuale, în special cu minori, dar și a comportamentelor agresive în timpul somnului", a spus Schenck.

„Există un întreg domeniu al criminalisticii somnului care se ocupă de aceste probleme", a spus el. "Ei fac evaluări foarte cuprinzătoare, istorii de caz și interviuri cu rudele și cu alte persoane pentru a lămuri dacă este vorba de o scuză sau de un lucru real."

Ce declanșează sexsomnia?

Nu există nicio modalitate de a prezice că veți dezvolta o parasomnie. Unele persoane care au vorbit sau au mers în somn în copilărie dezvoltă sexsomnie sau o altă parasomnie la vârsta adultă, dar multe altele nu, a spus Schenck.

„Nu cunoaștem cauza finală, dar există o componentă genetică”, a spus el. „Dacă aveți cel puțin o rudă de gradul întâi în familie cu o parasomnie, aveți mai multe șanse să dezvoltați una. Apoi, cu cât sunt mai multe rude de gradul întâi sau al doilea care au o parasomnie, cu atât este mai probabil ca această afecțiune să persiste la vârsta adultă sau să reapară".

A avea apnee obstructivă în somn poate fi, de asemenea, un factor declanșator. Numită și OSA, apneea obstructivă în somn este o afecțiune gravă a somnului în care respirația se oprește timp de 10 secunde până la două minute de multe ori pe oră în fiecare noapte. Afecțiunea apare mai ales la bărbați, deși tot mai multe femei o dezvoltă acum.

„Este vorba de reținerea respirației sau apneea din cauza apneei obstructive în somn care declanșează excitarea, de obicei la bărbați, care apoi declanșează comportamentele sexuale în somn", a spus Schenck. „După ce diagnostichezi apneea de somn și tratezi pacientul, tratamentul nu numai că controlează apneea de somn, ci și sexsomnia secundară".

Există medicamente, cum ar fi clonazepamul, un medicament utilizat pentru epilepsie, sindromul picioarelor neliniștite și tulburarea de panică, care poate controla cu succes sexsomnia nedorită pentru mulți, dar nu pentru toți.

Medicamentele nu au ajutat-o pe femeia în vârstă de 41 de ani pe care Schenck a tratat-o după ce fiul ei a auzit-o, dar renunțarea la locul de muncă foarte stresant a făcut-o. Ea a început să doarmă în mod solid timp de șase până la șapte ore, fără ca sexsomnia ei să reapară.

"Este atât de interesant, deoarece o mulțime de oameni cu stres devin hiposexuali, nu sunt interesați de sex", a spus Schenck. "Iar pentru alții, este invers. Așa că nu există o regulă absolută de 100%".

Sunt disponibile și tratamente comportamentale

Medicamentele pentru sexsomnie au efecte secundare și pot deveni un obicei. Persoanele care nu doresc să folosească medicamente pot încerca diverse abordări comportamentale pentru a controla afecțiunea, a declarat Mundt de la Northwestern, care a publicat o analiză a acestor tratamente în septembrie 2023.

Din literatura de specialitate și din propria mea experiență, este cu siguranță adevărat că putem reduce dramatic simptomele sau, eventual, le putem elimina pentru unii oameni", a spus ea. „Alții pot avea doar o ameliorare parțială sau nicio ameliorare, iar în acest caz ar putea fi necesare medicamente."

Educația este pe primul loc, a spus Mundt, deoarece mulți oameni nu înțeleg etapele somnului și nu înțeleg cum diferă sexsomnia de coșmaruri sau de reprezentarea unor vise intense.

În timpul primului și celui de-al doilea stadiu al somnului, corpul tău începe să își diminueze ritmurile. Apoi vine al treilea stadiu - un somn profund, cu unde lente, în care corpul se reface literalmente la nivel celular. Somnul cu mișcări rapide ale ochilor, numit REM, este cel în care apar visele - în această etapă finală, corpul devine paralizat, astfel încât nu vă puteți pune în scenă visele și nu vă puteți face rău.

Deoarece fiecare ciclu de somn durează aproximativ 90 de minute, majoritatea adulților au nevoie de șapte până la opt ore de somn relativ neîntrerupt pentru a obține un somn reparator, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

„Educația în sine este o strategie de tratament, deoarece, de multe ori, aceasta ajută într-adevăr la reducerea anxietății persoanei, iar dacă putem reduce stresul și anxietatea, acest lucru ajută", a spus Mundt.

Apoi voi viza igiena somnului, cum ar fi reducerea cofeinei sau a alcoolului, păstrarea unui program de somn mai consistent, păstrarea dormitorului răcoros și eliminarea zgomotului din mediul lor", a spus ea. „Urmează tehnicile de relaxare, iar dacă avem nevoie de strategii suplimentare, aș putea trece la hipnoză".

Hipnoza clinică nu se aseamănă deloc cu un magician care își face numărul pe membrii publicului, a spus Mundt. În schimb, este vorba de a încuraja o persoană să treacă în mod voluntar într-o stare de visare cu ochii deschiși sau de transă.

„Este ca și cum te-ai afla într-un autobuz și te-ai uita pe fereastră și nici măcar nu vezi ce este în fața ta, pentru că ești atât de pierdut în gânduri”, a spus ea.

Starea de transă este utilă din punct de vedere clinic, deoarece oamenii sunt mai deschiși la idei noi, sugestii și imagini, cum ar fi să se vadă dormind calm și liniștit toată noaptea, a spus ea.

„În unele privințe, este similar cu a avea un episod de parasomnie”, a spus Mundt. „Oamenii variază în ceea ce privește cât de ușor le este să intre în acea stare de transă, dar poate fi foarte, foarte eficient.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă