Sfaturi de călătorie. Excursia într-o țară străină începe din aeroportul țării tale

Sfaturi de călătorie. Excursia într-o țară străină începe din aeroportul țării tale

În momentul în care călătorim cu avionul trebuie să știm mai multe lucruri decât în cazul unei călătorii cu trenul sau autocarul, deoarece se fac mai multe verificări și există mai multe reguli.

Lucruri de știut la o călătorie cu avionul FOTO Shutterstock

Până la venirea pandemiei, numărul de zboruri cu avionul cunoscuse o creștere exponențială, în ultimii ani. Acum, creșterea s-a reluat, chiar dacă nu a ajuns la nivelul din 2019. Românii nu fac excepție și se bucură de libertatea căpătată acum 33 ani, la Revoluția din Decembrie 1989, de a călători în lume, în special în Europa.

Cei care nu au mai zburat de mulți ani sau nu au mai făcut-o niciodată trebuie să știe mai multe lucruri despre zborul cu avionul, în special atunci când vine vorba de zboruri internaționale.

În primul rând, pe lângă bilet, este nevoie de cartea de identitate, când zburăm în Europa, sau de pașaport, atunci când zburăm în alte țări.

Dacă avem și unul sau mai mulți minori cu noi, apar și alte reguli. În cazul în care nu sunt ambii părinți cu copilul, însoțitorul are nevoie de un acord avizat de un notar dat de părintele care lipsește sau de ambii părinți, dacă nu este niciunul dintre aceștia. În plus, este nevoie și de cazierul judiciar al persoanei însoțitoare.

Când este cel mai bine să facem check-in

Cei care își doresc anumite locuri pot face check-in încă în momentul achiziționării biletului sau până în ultimele 48 de ore înaintea zborului (se poate și ulterior, dar este probabil ca foarte multe locuri să fie deja rezervate în acel moment).

Cele mai comode locuri sunt cele de pe primele două rânduri, unde spațiul este mai mare. Urmează locurile de la geam, pentru că mulți își doresc să vadă decolarea și aterizarea, dar și alte panorame spectaculoase. De reținut că, în această situație, sunt de evitat locurile situate chiar deasupra aripilor (dacă avionul are 180 de locuri, cu 30 de rânduri, este vorba de rândurile 14, 15 și 16).

Locurile la geam sunt A și F, în timp ce spre culoar sunt C și D (în cazul avioanelor cu 6 locuri pe fiecare rând). Cei mai mulți evită locul din mijloc, care nu le dă nici posibilitatea să se miște liber pe culoar și nici o vizibilitate atât de bună pe geam ca în cazul locului de la fereastră.

Rezervarea unui loc anume costă întotdeauna suplimentar. Cei care nu vor să plătească pot face check-in în ultimele 48 de ore și să aleagă locurile aleatoriu. În cazul în care au copii, minorii vor avea locuri lângă adulții care îi însoțesc.

Sosirea la aeroport

La aeroport este bine să ajungeți cu cel puțin două ore înainte de ora decolării. Cei care vin cu mașina este bine să facă rezervare la una din parcările private din Otopeni, dacă nu vor să plătească sume importante în parcarea aeroportului.

Porțile de acces spre avion se închid cu 30 de minute înainte de decolare, iar drumul de la intrarea în aeroport până la poarta de îmbarcare presupune mai multe controale, care pot dura destul de mult.

Cei care nu au făcut check-in îl mai pot face la sosirea în aeroport. Cel mai probabil vor sta la coadă și vor avea o sumă de plată. Urmează predarea bagajelor de cală. Dacă acestea cântăresc mai mult decât ați plătit, va trebui să plătiți suplimentar. Se trece apoi la controlul bagajelor de mână, unde situația este similară. Puteți alege să nu aveți decât un rucsac sau să aveți un bagaj de maxim 20 de kilograme, de dimensiuni mici, astfel încât să încapă în compartimentele de deasupra scaunelor. Dacă depășește 20 de kilograme, acesta este bagaj de cală și nu îl veți putea lua în avion.

Mai mult, aici se face și controlul fiecărei persoane și trebuie să știți că există anumite obiecte pe care nu le puteți lua în avion, cum ar fi lichidele. În cazul în care sunteți îmbrăcat prea gros și transpirați sau aveți emoții prea mari, controlorii observă starea de spirit și, cel mai probabil, vă vor supune și testelor antiexplozivi, care mai durează câteva minute.

Lipsa documentelor necesare nu permite accesul în avion

Urmează verificarea documentelor și este bine să le aveți pe toate, deoarece, altfel, nu puteți trece mai departe. Odată trecuți și de acest pas, ajungeți în zona de magazine și săli de așteptare. Puteți cumpăra ce vă doriți, însă trebuie să prezentați biletul. Nu uitați, însă, că poarta de îmbarcare se închide cu 30 de minute înainte de decolare, astfel că este bine să fiți cât mai aproape de aceasta.

În aeroporturile mari se întâmplă deseori ca poarta să fie anunțată cu doar o oră înainte de decolare. Puteți petrece timpul într-un mod plăcut, dar să fiți atenți la momentul în care se afișează poarta pentru avionul cu care călătoriți.

Cum putea închiria o mașină

Dacă vreți să închiriați o mașină la destinație este bine să faceți operațiunea online, în săptămâna dinaintea zborului. Dacă zborurile cele mai ieftine le găsiți cu aproximativ două luni înainte, la închirierea mașinilor lucrurile nu stau la fel.

În Italia, de exemplu, prețurile sunt cele mai mici înainte cu aproximativ o săptămână înainte de aterizare. Este bine să plătiți în acest interval prețul închirierii și să aveți un card de credit (nu de debit!), pe care poate fi blocată o sumă suficient de mare (de obicei, una apropiată de 1.000 de euro).

Dacă firma de închirieri nu poate bloca această sumă pe card, va trebui să plătiți o asigurare gen Casco, de câteva zeci de euro pe zi, bani care nu vă vor fi înapoiați, cum se întâmplă în cazul în care aveți un card de credit cu suficienți bani. Cele mai multe firme solicită să aveți la întoarcere aceeași cantitate de combustibil. Dacă aveți mai puțin, va trebui să plătiți, pe lângă combustibil, și o taxă de 25 de euro pentru alimentare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”