Sfecla, leguma-minune preferată de Napoleon. Nutriționiștii o recomandă pentru numeroasele sale beneficii

Sfecla, leguma-minune preferată de Napoleon. Nutriționiștii o recomandă pentru numeroasele sale beneficii

Nutriționistul arădean Luminița Catană ne spune cum să preparăm salata de sfeclă roșie, mai ales că are numeroase beneficii pentru sănătate. Vorbim despre o legumă folosită încă din antichitate.

Sfecla roșie este benefică pentru sănătate FOTO Pixebel

Nutriționista de la Arad specifică faptul că deși se știu o mulțime de lucruri despre sfecla roșie, deoarece este clasifică drept aliment sănătos, este consumată destul de puțin.

Folosită încă din antichitate, pe atunci folosindu-se doar frunzele, a fost pusă în valoare în secolul XIX de către Napoleon, când a fost transformată în principala sursă de zahăr pentru Franța, în locul celui din trestie de zahăr”, spune Luminița Catană , care este nutriționist, naturist și consultant internațional în sănătate, prevenție și profilaxie.

Deși are o cantitate relativ crescută de zahăr, sfecla poate fi consumată săptămânal fără probleme și are multe beneficii .

Astfel, datorită betacianinei din compoziție, substanța care îi dă culoarea intensă, sfecla este considerată antitumorală, stimulează funcția de detoxifiere a ficatului, ameliorează tranzitul intestinal, datorită conținutului bogat în fibre, contribuie la reglarea colesterolului, susține reglarea tensiunii arteriale și are efect antiinflamator.

Cum se prepară salata

Luminița Catană spune că pentru a prepara salata ne trebuie doar câteva ingrediente.

Este nevoie de 6 bucăți de sfeclă roșie, spălate bine și apoi coapte în cuptorul fierbinte până se pătrund ușor cu furculița. Lăsați să se răcorească, le decojiți și le tăiați felii, apoi le așezați într-un bol de porțelan sau ceramică încăpător. Într-un bol mai mic pregătiți dresingul: o linguriță cu vârf semințe de chimen pe care le puteți zdrobi pe jumătate în mojar, o linguriță sare grunjoasă, 3 lingurițe cu vârf de hrean proaspat măcinat, 3 linguri de oțet de mere și puțin piper. Se poate adăuga opțional și o lingură de miere.

Amestecați bine dressingul, turnați peste feliile de sfeclă roșie, amestecați ușor și puneți o folie sau un capac. Lăsați să se întrepătrundă aromele, puneți în borcane, închideți bine și lăsați la frigider. Se servește ca și garnitură la diferite aperitive, humus, paste sau pureuri și diferite feluri de carne.

Are un gust plăcut, intens și are un efect digestiv, energizant și calmant în același timp.

Luminița Catană, nutriționist SURSA Arhivă personală

Luminița Catană, nutriționist SURSA Arhivă personală

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB