Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi adus în țară marțea viitoare

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi adus în țară marțea viitoare

Casa Regală a României a anunțat programul funeraliilor Reginei Ana, sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatei suverane urmând să fie adus în țară marțea viitoare, apoi va fi depus la Castelul Peleș.

* Casa Regală: Regina Ana a murit (FOTO / VIDEO)

"În ziua de marți, 9 august 2016, la ora 15,15, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor statului și a membrilor Casei Majestății Sale Regelui", se arată într-un comunicat de presă transmis de Casa Regală.

Publicul nu va avea acces la eveniment.

De marți, 9 august, ora 17,00, până miercuri, 10 august, ora 18,30, corpul neînsuflețit al Reginei va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei, principesa Margareta, și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia.

Miercuri sunt așteptate oficialități pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș: reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale, reprezentanți ai instituțiilor statului, din partea Instituției Prezidențiale, a Președinției Republicii Moldova; membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova. Vor prezenta condoleanțe și reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și din partea altor culte.

Publicul și presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Miercuri, în cursul serii, corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces.

Joi, 11 august, și vineri, 12 august, de la ora 8,00 la ora 22,00, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal, precizează Casa Regală.

Conform comunicatului, cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana sunt rugați să respecte următoarele reguli: să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, în culori închise; să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de niciun fel; să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii; să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei; să aibă la ei un document de identitate.

Totodată, nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.

Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta. În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise. Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

Sâmbătă, 13 august, la ora 10,55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. La ora 11,30, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

Apoi, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal — Bulevardul Magheru — Piața Romană — Piața Victoriei — Bulevardul Aviatorilor — Piața Charles de Gaulle — Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul către Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sâmbătă, la ora 15,00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. Ceremonia se va desfășura în două părți: în fața Noii Catedrale; ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare, menționează Casa Regală.

Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de marți, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la www.familiaregala.ro/mesaje.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 Așa o fi?

5 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL