Sigmar Gabriel: Europa, prea puțin încântată de majorarea bugetului militar german

Germania 'trebuie să facă mai mult' în materie de cheltuieli militare, dar oare Europa dorește ca aceasta să pună deoparte 60 de miliarde de euro pe an pentru armata sa?', a întrebat miercuri, la Tallin, șeful diplomației germane Sigmar Gabriel, informează AFP.

'Acesta va fi rezultatul dacă vom aloca 2% (din PIB, nivel sugerat de NATO). Va fi o supremație militară a noastră în Europa și cred că vecinilor noștri nu le va plăcea acest lucru', a declarat el în timpul unei conferințe de presă susținută alături de omologul său estonian Sven Mikser.

Berlinul, care are alocat în prezent 1,2% din PIB-ul său pentru apărare, este în vizorul SUA. Dacă principalele forțe politice germane sunt de acord pentru a aproba le termen nivelul de 2%, dezbaterea este una aprinsă în ceea ce privește calendarul, iar Sigmar Gabriel, social-democrat, nu este susținătorul unei creșteri rapide.

La Tallin, unde estonienii, preocupați de politica ofensivă a Rusiei în Ucraina, au decis să aloce 2,2% din PIB-ul lor pentru apărare în 2017, Gabriel a estimat ca fiind 'corect ca Europa să accepte că epoca în care SUA au luat asupra lor principalul efort de apărare este depășită'.

'PIB-ul Europei este același ca cel al SUA. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a cere mai mult SUA decât Europei', a declarat el.

Cu toate acestea, 'nu cred că astăzi securitatea lumii poate fi garantată doar prin cheltuieli pentru apărare. Majoritatea războaielor și evoluțiilor în actuala criză a migrației nu vor putea fi rezolvate cu mai multe mijloace materiale, ci protejându-i pe oameni împotriva foametei, sărăciei și războiului', a adăugat el, amintind în acest context de problema resurselor de apă în Africa de Nord.

Această problemă nu poate fi rezolvată la fața locului și 'avem nevoie de o abordare integrală', a mai spus ministrul german.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

2 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

3 ALERTĂ Proiect de lege scandalos inițiat de Jandarmerie: vrea să interzică acoperirea feței la mitinguri, prec…

4 VIDEO Pofteau și ei la o muie, amărâții! / Echipaj de Poliţie Locală, filmat noaptea cu o prostituată într-o par…

5 LIVE Președintele Trump anunță mobilizarea armatei pentru stoparea revoltelor și jafurilor care au cuprins Ame…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!