Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Sigmar Gabriel: Europa, prea puțin încântată de majorarea bugetului militar german

Germania 'trebuie să facă mai mult' în materie de cheltuieli militare, dar oare Europa dorește ca aceasta să pună deoparte 60 de miliarde de euro pe an pentru armata sa?', a întrebat miercuri, la Tallin, șeful diplomației germane Sigmar Gabriel, informează AFP.

'Acesta va fi rezultatul dacă vom aloca 2% (din PIB, nivel sugerat de NATO). Va fi o supremație militară a noastră în Europa și cred că vecinilor noștri nu le va plăcea acest lucru', a declarat el în timpul unei conferințe de presă susținută alături de omologul său estonian Sven Mikser.

Berlinul, care are alocat în prezent 1,2% din PIB-ul său pentru apărare, este în vizorul SUA. Dacă principalele forțe politice germane sunt de acord pentru a aproba le termen nivelul de 2%, dezbaterea este una aprinsă în ceea ce privește calendarul, iar Sigmar Gabriel, social-democrat, nu este susținătorul unei creșteri rapide.

La Tallin, unde estonienii, preocupați de politica ofensivă a Rusiei în Ucraina, au decis să aloce 2,2% din PIB-ul lor pentru apărare în 2017, Gabriel a estimat ca fiind 'corect ca Europa să accepte că epoca în care SUA au luat asupra lor principalul efort de apărare este depășită'.

'PIB-ul Europei este același ca cel al SUA. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a cere mai mult SUA decât Europei', a declarat el.

Cu toate acestea, 'nu cred că astăzi securitatea lumii poate fi garantată doar prin cheltuieli pentru apărare. Majoritatea războaielor și evoluțiilor în actuala criză a migrației nu vor putea fi rezolvate cu mai multe mijloace materiale, ci protejându-i pe oameni împotriva foametei, sărăciei și războiului', a adăugat el, amintind în acest context de problema resurselor de apă în Africa de Nord.

Această problemă nu poate fi rezolvată la fața locului și 'avem nevoie de o abordare integrală', a mai spus ministrul german.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING USR / PLUS a câştigat Bucureștiul cu 46%! PNL s-a impus în Transilvania, PSD e pe primul loc în Moldova…

2 OFICIAL USR / PLUS va câștiga alegerile europarlamentare! La ora 15.30: PSD-25,4%, USR / PLUS-23,6%, PNL-22,8%

3 ALERTĂ Mama primarului PSD al Constanței, dusă la poliție după ce a fost prinsă sustrăgând 5 buletine de vot!

4 Primul semnal. Rezultat alegeri europarlamentare Noua Zeelandă. Alianța USR / PLUS–64%, PNL–17%, PSD–6%

5 VIDEO Priviți ce este la Bruxelles!

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Câți oameni a doborât Van Damme în toate filmele sale? Cineva a numărat :)