Sigmar Gabriel se îndoiește în legătură cu realizarea obiectivului NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare

Sigmar Gabriel se îndoiește în legătură cu realizarea obiectivului NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare

Ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a afirmat miercuri la Tallinn că NATO nu a convenit pentru fiecare țară din cadrul alianței că trebuie să realizeze un obiectiv rigid privind alocarea a 2 % din PIB pentru apărare, relatează agenția Reuters.

''Sunt preocupat în legătură cu faptul că politicienii fac promisiuni în mod public pe care ei nu le pot îndeplini ulterior'', a declarat Gabriel, adăugând că NATO a convenit pur și simplu că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice vor depune eforturi pentru a atinge ținta de 2%.

''Nu este un scop clar stabilit de 2%, ci mai degrabă... ar trebui să ne îndreptăm în acea direcție'', a afirmat Gabriel la începutul unei vizite în republicile baltice.

Germania cheltuiește în prezent pentru apărare 1,2% din PIB.


La summitul NATO din Țara Galilor din 2014, aliații au fost de acord să pună capăt reducerilor de cheltuieli pentru apărare ce durau de ani de zile și care i-au lăsat pe europeni fără capabilități vitale. Ei au convenit că toți aliații ar trebui să îndeplinească obiectivul privind alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în fiecare an până în 2024, deși realizarea obiectivului respectiv nu este obligatorie din punct de vedere legal.

Reuters notează că subiectul a devenit o sursă de tensiuni între creștin-democrații cancelarului Angela Merkel și aliații lor din coaliția de guvernare, social-democrații ministrului Gabriel, care speră s-o detroneze pe dna Merkel la alegerile naționale din septembrie.

Șefa portofoliului Apărării, Ursula von der Leyen (conservatoare), l-a criticat pe Sigmar Gabriel pentru declarațiile sale de la Conferința pentru Securitate de la Munchen, unde el a avertizat în legătură cu concentrarea doar pe cheltuielile pentru apărare și declanșarea unei noi curse a înarmării.

Angela Merkel a afirmat că Germania trebuie să-și îndeplinească angajamentul privind impulsionarea cheltuielilor pentru apărare pentru a realiza obiectivul NATO de 2% din PIB.

Germania a devenit ținta unor presiuni crescânde, de la alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, pentru a îndeplini obiectivul NATO privind cheltuielile destinate apărării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”