Sigur de „victoria rapidă” a Rusiei, un șef din FSB își alesese apartamentul dorit la Kiev înainte de începerea invaziei

Sigur de „victoria rapidă” a Rusiei, un șef din FSB își alesese apartamentul dorit la Kiev înainte de începerea invaziei

Un oficial de top al Serviciului Federal de Securitate rusesc și-ar fi ales apartamentul de la Kiev în care dorea să locuiască chiar înainte de a începe invazia Ucrainei, deoarece era atât de sigur de o victorie rapidă a Rusiei, scrie The Washington Post.

Igor Kovalenko, care a fost identificat de Ucraina ca ofițer superior în FSB, serviciul de securitate al Rusiei, a vorbit cu un subaltern pe 18 februarie și i-a spus că a ales un apartament în capitala Ucrainei, potrivit comunicațiilor interceptate și văzute de WP.

Invazia Rusiei a început pe 24 februarie, la șase zile după conversație. Publicația scrie că apartamentul se afla în „cartierul verde Obolon din Kiev, cu vedere la râul Nipru”.

În interceptări, Kovalenko a identificat și un apartament în care locuia deja un informator FSB și a cerut adresa și datele de contact ale acestuia. Subordonatul i-a dat detaliile. Discuțiile la care a avut acces cotidianul american au fost interceptate de serviciile de securitate ale Ucrainei și ale altor țări.

Kovalenko s-a ocupat de Ucraina ani de zile. El este ofițer superior în Direcția a IX-a a FSB, mai precis Departamentul de Informații Operaționale, care încearcă să mențină Ucraina aproape de Rusia. El a lucrat cu ucraineni care erau plătiți în secret de Rusia, a precizat WP.

Autoritățile ucrainene au declarat pentru Washington Post că Ucraina l-a reținut și l-a interogat pe informatorul neidentificat atunci când a interceptat comunicațiile lui Kovalenko.

Oficialii ucraineni au declarat pentru WP că informatorul a recunoscut că șefii săi din FSB i-au spus în zilele dinaintea invaziei că trebuie să-și părăsească apartamentul - să-și împacheteze lucrurile, să părăsească Kievul astfel încât să rămână în siguranță la începutul invaziei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a monitorizat apoi apartamentul după ce Ucraina a interceptat comunicațiile, dar nici Kovalenko și nici alți oficiali FSB nu au apărut, au declarat oficiali ucraineni. Nu este clar ce s-a întâmplat cu informatorul, pe care Ucraina nu l-a numit.

Rusia se aștepta la o victorie rapidă care presupunea preluarea Kievului și instalarea unui nou guvern, dar a fost întâmpinată cu o rezistență ucraineană neașteptat de fermă. Rusia s-a retras de la Kiev în aprilie și de atunci s-a concentrat asupra estului și sudului țării.


Cartierul Obolon din Kiev/ FOTO: commons.wikimedia.org


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...