Sindicatul din Metrorex: Media salariilor angajaţilor de la metrou nu depăşeşte 7.000 de lei pe lună

Sindicatul din Metrorex: Media salariilor angajaţilor de la metrou nu depăşeşte 7.000 de lei pe lună

Media salariilor angajaţilor Metrorex nu depăşeşte suma de 7.000 de lei pe lună, în condiţiile în care lucrătorii de la metrou beneficiază de anumite sporuri la salariu, din cauza condiţiilor specifice de muncă, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

"Media salariilor de la metrou nu depăşeşte suma de 7000 lei/lună. (...) Salariaţii de la metrou beneficiază de anumite sporuri la salariu deoarece mulţi dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în program de lucru numai de noapte, în subteran, în zile în care potrivit legii nu se lucrează, acumulând şi multe ore suplimentare din cauza lipsei de personal calificat şi autorizat. (...) Mulţi dintre salariaţii de la metrou nu au Paşte, nu au Crăciun şi nici Revelion, astfel ca bucureştenii să beneficieze tot timpul de acest mijloc modern de transport în condiţii de maximă siguranţă. Activitatea de la metrou se desfăşoară în condiţiile în care nivelul maxim admisibil al noxelor este depăşit de 8 ori", se precizează în comunicatul Metrorex.

De asemenea, organizaţia sindicală subliniază că sistemul de metrou înregistrează un deficit major de personal.

"Deficitul de personal de la metrou este recunoscut atât de către conducerea executivă a Societăţii, cât şi de reprezentanţii MTI, fiind binecunoscut faptul că s-au înregistrat un mare număr de pensionări, concomitent cu darea în exploatare a Magistralei 5 de metrou. De fapt în ultimii 5 - 6 ani s-au dat în exploatare 12 staţii şi două depouri de metrou, timp în care mulţi dintre salariaţii Metrorex, încadraţi în grupele 1 sau 2 de muncă, şi-au depus dosarele de pensionare", potrivit comunicatului USLM.

USLM a contrazis declaraţiile anterioare ale ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, despre salariile angajaţilor Metrorex, catalogându-le drept "afirmaţii aberante".

"Ministrul Drulă are situaţia reală în acest sens deoarece i-a fost prezentată chiar ieri de către conducerea executivă a Metrorex SA. (...) Aceste lucruri ar trebui să le cunoască domnul ministru Drulă înainte de a îi acuza pe sindicaliştii de la metrou şi pe liderii acestora de situaţia financiară precară a Societăţii. Nu sindicaliştii şi liderii acestora au semnat contracte de sute de milioane de euro cu Alstom şi au pierdut procese de sute de milioane de euro cu Astaldi!", se menţionează în comunicatul remis de Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a declarat duminică, la Digi24, că venitul mediu lunar la Metrorex este în jur de 10.000 de lei, o dublare faţă de acum 3-4 ani, în condiţiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, călătoriile cu metroul şi în consecinţă veniturile companiei s-au prăbuşit.

Potrivit acestuia, compania se află într-o situaţie financiară şi structurală de cheltuieli foarte dificilă, anul trecut subvenţia de la bugetul de stat ajungând la 687 milioane de lei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...