Sindromul „necunoscutului”/În scenariile de viață și de moarte supraviețuitorii spun că a apărut o persoană din senin ca să-i ajute

Sindromul „necunoscutului”/În scenariile de viață și de moarte supraviețuitorii spun că a apărut o persoană din senin ca să-i ajute

Între 1914 și 1917, Sir Ernest Shackleton s-a angajat într-o călătorie grea, de a traversa întreaga Antarctica, o călătorie nefastă care, în cele din urmă, avea să eșueze, dar va fi amintită ca fiind una dintre cele mai mari fapte de rezistență din istoria omenirii.

Când Endurance, nava care transporta grupul lui Shackleton, a rămas blocată în gheață în 1915, grupul de marinari a făcut o călătorie anevoioasă pe tărâmuri neospitaliere pentru a ajunge la Insula Elephant și apoi în Georgia de Sud, unde oamenii prost echipați au traversat munți și ghețari pentru a găsi siguranță. Scriind despre experiențele sale, Shackleton a făcut o recunoaștere remarcabilă, consemnata de playtech.ro:

„... în timpul acelui marș lung și greoi de treizeci și șase de ore peste munții și ghețarii fără nume din Georgia de Sud, mi s-a părut adesea că eram patru, nu trei".

Datorită acestei relatări, mai mulți supraviețuitori s-au prezentat de atunci pentru a explica un fenomen bizar, cunoscut sub numele de "sindromul necunoscutului", o „apariție" inexplicabilă care apare doar în cele mai grave circumstanțe.

Shackleton a descris pentru prima dată fenomenul: un însoțitor ciudat i-a apărut în timpul etapelor grele ale călătoriei sale, dar în curând tot mai mulți oameni au venit să spună același lucru. Exploratorii munților, supraviețuitorii naufragiilor și exploratorii polari au susținut că fie au văzut o persoană, fie au auzit o voce, oferind adesea informații utile despre cum ar trebui să scape din situația lor la limită.

Unul dintre acești oameni a fost exploratorul britanic Frank Smythe, care aproape că a devenit prima persoană care a urcat pe vârful Everestului în 1933. Smythe a făcut călătoria intensă către vârf în condiții proaste, dar grupul său s-a întors curând, din cauza vremii îngrozitoare, lipsa de oxigen făcând ca vârful să fie o sarcină imposibilă. Smythe a continuat, hotărât să finalizeze vârful, dar a ratat, cu 304 de metri. În timp ce Smythe era complet singur, nu așa și-a amintit.

„În tot timpul în care am urcat singur, am avut un sentiment puternic că sunt însoțit de o a doua persoană. Sentimentul a fost atât de puternic încât a eliminat complet toată singurătatea", a povestit el în jurnalul său, după încercare.

La un moment dat, Smythe a fost atât de convins de ghidul său imaginar, încât a încercat să împartă cu el niște prăjitură cu mentă Kendal, dar, când s-a întors, și-a dat seama că nu era nimeni acolo cu el.

Deci, ce este acest sindrom? Nimeni nu știe cu adevărat și aproape nu au fost oferite explicații științifice. Este probabil o halucinație ca răspuns la stresul extrem, dar ideea că oferă informații rezonabile în perioade de presiune extremă sugerează că este un fel de resursă de supraviețuire.

A fost folosit chiar și în terapie, înțelegând că acest sindrom ar putea fi un mecanism de adaptare, în încercările de a ajuta persoanele cu traume. De asemenea, este folosit pentru a susține ipoteza mentalității bicamerale, care afirmă că creierul este format din două secțiuni: una care vorbește, iar cealaltă ascultă.

Un astfel de răspuns este atât de rar și în scenarii atât de catastrofale, încât probabil că nu va fi niciodată pe deplin studiat; dar ideea că, în momente de nevoie, o parte a creierului nostru evocă un prieten care să ne ajute este cu adevărat remarcabilă și ciudat de reconfortantă.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...