Sinistru!/Rusia a scos din Ucraina mii de copii, ca să-și piardă identitatea

Sinistru!/Rusia a scos din Ucraina mii de copii, ca să-și piardă identitatea

Guvernul ucrainean spune că Rusia a scos mii de copii ucraineni din țară. Experiența va cauza un prejudiciu de durată copiilor – care probabil își vor pierde cu totul identitatea ucraineană. Politica este extraordinară și reînvie o artă întunecată practicată de naziști, se arată într-o analiză CEPA.

Separarea copiilor de părinți ca instrument de pedeapsă încalcă atât Convenția de genocid, cât și Convenția ONU privind drepturile copilului. În cea din urmă, care a fost adoptată în 1989 și a fost ratificată de 196 de țări, inclusiv Rusia, semnatarii sunt de acord că „în toate acțiunile referitoare la copii, fie că sunt întreprinse de instituții publice sau private de asistență socială, instanțe de judecată, autorități administrative sau organisme legislative, interesul superior al copilului trebuie să fie o considerație primordială” și se angajează să „asigure copilului protecția și îngrijirea necesare pentru bunăstarea lui, ținând seama de drepturile și îndatoririle părinților săi, ale tutorilor legali, sau alte persoane responsabile legal pentru el sau ea”.

Rusia și-a călcat în picioare obligațiile. Copii sunt uciși și mutilați ca parte a invaziei Rusiei asupra Ucrainei, dar autoritățile ucrainene acuză autoritățile ruse și că au luat mii de copii din casele lor și i-au dus în Rusia.

„Peste un milion de cetățeni ucraineni au fost transferați în diferite regiuni ale Rusiei, inclusiv peste 234.000 de copii. Câteva mii dintre ei sunt orfani sau lipsiți de îngrijirea părintească”, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, la Consiliul de Securitate al ONU la începutul acestei luni. În mai, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat că până în prezent, autoritățile ruse au transportat 2.000 de copii ucraineni – care erau fie orfani, fie separați de părinți – în Rusia. (Poate că nu este surprinzător, detaliile nu au fost confirmate de guvernul rus) Marea Britanie a sancționat comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, și a acuzat Kremlinul de o campanie „barbară” de transferuri și adopții forțate.

Furtul de copii este o politică favorizată de mult de regimurile autoritare și puterile ocupante. În timpul „războiului murdar” din Argentina, de exemplu, autoritățile au luat aproximativ 500 de copii de la activiștii opoziției și i-au dat familiilor adoptive loiale regimului. Dar adevărații nași ai acestei practici josnice au fost naziștii. Regimul nazist nu a avut respect pentru niciun fel de oameni pe care i-au considerat diferiți, dar tratamentul de către autoritățile naziste al copiilor activiștilor din rezistență rămâne un capitol puțin cunoscut și extraordinar de dureros al istoriei moderne – iar astăzi pare un precursor direct al acțiunilor Rusiei.

Putem lua în considerare soarta copiilor bărbaților implicați în lovitura de stat din 20 iulie 1944. După ce lovitura de stat a eșuat, Gestapo și alte autorități naziste i-au arestat rapid pe toți cei puțin implicați. În cel mai scurt timp, 600 de bărbați implicați în complot au fost închiși sau executați, unii în cel mai barbar mod. Soțiile lor – care, într-un aranjament făcut de majoritatea cuplurilor, nu știau nimic despre detaliile loviturii de stat pentru a le permite copiilor să crească cu cel puțin un părinte dacă lovitura de stat eșuează – au fost și ele închise, lăsând copiii la mila autorităților. Mulți au fost trimiși rapid în orfelinate, unde li s-au dat noi nume de familie, iar celor mai tineri li s-au dat și noi nume creștine. La sosire, au fost nevoiți să renunțe la orice bunuri – inclusiv scrisori – care le-ar putea aminti de familiile lor, potrivit CEPA.

Unul dintre ei era Corrado Pirzio-Birroli, în vârstă de trei ani, un nepot al distinsului diplomat german Ulrich von Hassell, care fusese executat ca participant la lovitura de stat. Mama lui Corrado, Fey von Hassell, fusese și ea arestată, pe baza legăturii ei de sânge, iar tatăl – ofițerul italian și activistul de rezistență Detalmo Pirzio-Biroli – nu a putut dejuca răpirea lui Corrado și a fiului său de doi ani Roberto.

Corrado și Roberto au fost duși la un orfelinat din Tirol și li s-a atribuit un nou nume de familie. Nu după mult timp, au fost dați unei familii prietenoase cu regimul austriac. „Am fost adoptați de o familie austriacă când bunica mea von Hassell a reușit să ne găsească urma”, a spus Pirzio-Biroli, în 2014. „Așa că înainte să fiu mândru de bunicul meu, eram mândru de bunica mea, pentru că ea ne-a salvat”. Pe măsură ce războiul ajungea la sfârșitul haotic, bunica von Hassell – Ilse von Tirpitz – a căutat fără teamă Reich-ul pentru a găsi copiii mici. Chiar și în 2014, când Pirzio-Biroli avea 73 de ani, amintirea că fusese luat de la părinții săi a fost dureros gravată în memoria sa. Dar a rămas extrem de mândru de bunicul său, care și-a sacrificat viața pentru o Germanie liberă de stăpânirea nazistă, și de bunica sa, care a refuzat să accepte ca Corrado și Roberto să-și piardă identitatea.

Este sigur să spunem că nu va exista o armată de bunici ucrainene înflăcărate care să poată recupera copiii ucraineni răpiți, din Rusia. Dacă nu se întâmplă ceva cu totul neașteptat, copiii vor deveni ruși, iar părțile ucrainene din istoria și personalitatea lor se vor estompa până când nu vor mai exista. Este, desigur, exact ceea ce Rusia vrea să facă Ucrainei: să epureze identitatea ucraineană. Nu ar trebui să comparăm cu ușurință niciun lider – inclusiv Vladimir Putin – cu Hitler, dar, luând copii, cei doi au mers pe aceeași cale sinistră.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...