„Sinuciderea” unui deţinut în „cruciada anticorupţie" din Venezuela, privită cu scepticism

„Sinuciderea” unui deţinut în „cruciada anticorupţie" din Venezuela, privită cu scepticism

Procurorul general al Venezuelei a anunțat vineri că autopsia unui bărbat arestat pentru corupție care a murit în custodia poliţiei arătă că s-a sinucis prin spânzurare. Organizaţii pentru drepturile omului solicită o „anchetă independentă", transmite AFP, citată de Agerpres.

Susținători ai lui Maduro. FOTO Profimedia

„Autopsia a arătat" că Leoner Azuaje Urrea, una dintre cele 61 de persoane arestate în cadrul vastei operaţiuni anticorupţie desfăşurată din martie, a „murit din cauza asfixiei mecanice", a spus procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, pe Twitter.

Potrivit acestuia, Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a folosit „cearceafuri pentru a se spânzura în camera în care era deţinut", la sediul serviciului de informaţii (Sebin) din Caracas.

„Au fost găsite şi mai multe scrisori (de la Azuaje) adresate familiei sale anunţând decizia sa de a se sinucide", a precizat el.

Un psiholog care îl trata pe Azuaje Urrea a confirmat că „era un pacient cu tulburări şi semne de atacuri de anxietate".

Provea, una dintre principalele organizaţii pentru drepturile omului din Venezuela, a cerut joi o „anchetă independentă".

Posibile „torturi"

Potrivit unui bilanţ întocmit de mai multe ONG-uri, care evocă posibile „torturi", Cel puţin 12 persoane deţinute acuzate de corupţie sau infracţiuni politice au murit în închisoare din 2014.

„Presupusa sinucidere a lui Leoner Azuaje Urrea demonstrează că, în Venezuela, condiţiile de închisoare nu garantează integritatea şi viaţa persoanelor deţinute de stat", arată Provea.

„Cruciada anticorupţie " lansată pe 17 martie a avut ca rezultat arestarea unor lideri ai companiei naţionale a petrolului PDVSA şi ai sectorului petrolier, precum şi a unor înalţi funcţionari.

Tareck El Aissami era considerat unul dintre oamenii cheie ai puterii până la acest scandal, ministrul Petrolului, Tareck El Aissami și a demisionat pe 20 martie.

Mai mulţi observatori consideră că puterea preşedintelui Nicolas Maduro profită de acest scandal pentru a efectua o „epurare politică" cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...