Sistemul judiciar al Poloniei este mai independent decât al altor state-membre UE, inclusiv Germania (premier)

Sistemul judiciar al Poloniei este mai independent decât al altor state-membre UE, inclusiv Germania (premier)

Sistemul judiciar al Poloniei este mai independent decât cel al altor ţări europene, inclusiv cel din Germania, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, în contextul controversei legate de reforma justiţiei din ţara sa, transmite dpa.

Morawiecki a subliniat, într-un interviu acordat agenţiei dpa în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, că în Polonia organismul care îi numeşte pe judecători este format în cea mai mare parte tot din magistraţi, în timp ce organismul echivalent din Germania este alcătuit în număr egal din politicieni şi judecători.

Potrivit premierului polonez, sistemul judiciar al Germaniei este "complet nealiniat" recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

"Noi suntem în acord cu Comisia de la Veneţia în mult mai mare măsură decât Germania, Italia şi alte state membre ale UE", a afirmat Morawiecki.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat la 20 decembrie anul trecut două legi despre care criticii susţin că politizează excesiv Consiliul Naţional al Magistraturii, organismul care are între altele atribuţia de a-i numi pe judecători - şi Curtea Supremă. Şeful statului polonez a luat această decizie imediat după ce Comisia Europeană a decis să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. Eventualele sancţiuni, cum ar fi retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate). Totuşi, imediat după anunţarea măsurii CE împotriva Poloniei, Budapesta a dat asigurări că Ungaria va bloca orice acţiune de suspendare a dreptului de vot al Varşoviei în UE. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

3 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”