Sistemul judiciar al Poloniei este mai independent decât al altor state-membre UE, inclusiv Germania (premier)

Sistemul judiciar al Poloniei este mai independent decât cel al altor ţări europene, inclusiv cel din Germania, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, în contextul controversei legate de reforma justiţiei din ţara sa, transmite dpa.

Morawiecki a subliniat, într-un interviu acordat agenţiei dpa în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, că în Polonia organismul care îi numeşte pe judecători este format în cea mai mare parte tot din magistraţi, în timp ce organismul echivalent din Germania este alcătuit în număr egal din politicieni şi judecători.

Potrivit premierului polonez, sistemul judiciar al Germaniei este "complet nealiniat" recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

"Noi suntem în acord cu Comisia de la Veneţia în mult mai mare măsură decât Germania, Italia şi alte state membre ale UE", a afirmat Morawiecki.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat la 20 decembrie anul trecut două legi despre care criticii susţin că politizează excesiv Consiliul Naţional al Magistraturii, organismul care are între altele atribuţia de a-i numi pe judecători - şi Curtea Supremă. Şeful statului polonez a luat această decizie imediat după ce Comisia Europeană a decis să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. Eventualele sancţiuni, cum ar fi retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate). Totuşi, imediat după anunţarea măsurii CE împotriva Poloniei, Budapesta a dat asigurări că Ungaria va bloca orice acţiune de suspendare a dreptului de vot al Varşoviei în UE. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

2 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

3 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 PSD / ALDE, groparii României / Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înaint…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala