„Sistemul Starlink al lui Elon Musk a schimbat cursul războiului. Cecenii sunt aici să îi împuște pe rușii care nu vor să lupte”

„Sistemul Starlink al lui Elon Musk a schimbat cursul războiului. Cecenii sunt aici să îi împuște pe rușii care nu vor să lupte”

Dima, un soldat care luptă împotriva forțelor armate rusești din Ucraina, povestește cum merg luptele, vorbind despre eficacitatea armatei ruse, luptătorii ceceni ai lui Ramzan Kadîrov sau sistemul Starlink al lui Elon Musk despre care spune că a schimbat cursul războiului.

Dima, un soldat ce lupta impotriva rusilor in ucrainaFoto: Twitter - David Patrikarakos

Militarul i-a acordat un interviu jurnalistului și autorului britanic David Patrikarakos care a anunțat pe contul său de Twitter că a ajuns în orașul Dnipro pentru a urmări bătălia pentru estul Ucrainei. Patrikarakos a publicat pe Twitter fragmente din interviul luat lui Dima.

„Cel mai mare aliat în acest război este corupția din Rusia și natura armatei sale. Soldatul de pe teren dă raportul ofițerului său: 'nu este bine dar rezistăm'; următorul tip raportează: 'rezistăm'; următorul tip: 'merge bine!'. Acesta este motivul pentru care Putin nu știe cât de rău merg lucrurile”, spune soldatul.

Acesta povestește că nu a crezut că Vladimir Putin o să declanșeze cu adevărat un război împotriva Ucrainei fiindcă „o invazie are nevoie de o superioritate numerică de 2-1.

„M-am uitat la armata lor de la granițe și era clar că nu o aveau. Este o nebunie. Uneori joci poker cu o mână proastă. Rusia joacă fără cărți deloc”, susține el.

Soldatul se declară șocat de cruzimea și tacticile militarilor ruși

Dima spune că a fost șocat de lipsa de sensibilitate a soldaților ruși față de proprii lor camarazi, arătându-i lui Patrikarakos o fotografie făcută de o dronă care arată mai mulți militari luând masa într-o casă dărăpănată, chiar lângă cadavre ce zac în noroc.

„Ei mănâncă la 20 de metri de cadavrele în putrefacție ale camarazilor lor”, subliniază el, adăugând că „ei pur și simplu aruncă trupurile prietenilor lor în tranșee. Uneori nici măcar nu se deranjează să îi acopere. în urmă cu ceva timp am găsit un mormânt cu 15 cadavre în el. Au aruncat un pic de pământ peste ei și atâta tot”.

„Ei nu respectă nici măcar viețile propriilor camarazi. Incredibil”, mai afirmă acesta.

Dima cataloghează tacticile folosite de armata rusă în Ucraina drept „nebunești”, relatând despre tentativele soldaților Moscovei de a cuceri un mic aeroport militar din Ciornobaiivka, un orășel din regiunea Herson.

„Au încercat de 17 ori să îl captureze. De 17 ori i-am zdrobit. Și ei încă vin. Soldații noștri întreabă: 'Sunt tâmpiți?'. Nu, doar incapabili de gânduri independente. Ei doar urmează ordinele, nu contează cât de nebunești sunt”.

Despre soldații ceceni și sistemul Starlink al lui Elon Musk

Dima a vorbit cu jurnalistul britanic și despre soldații ceceni ce luptă în Ucraina:

„Ha, le zicem soldați de TikTok. Ei filmează mereu. Am găsit pe unul care era rănit și încerca nu să lupte lupte, ci să își facă un selfie. Scopul lor nu este să lupte ci să îi împuște pe recruții ruși care nu vor să lupte. Este o tactică sovietică”.

Militarul subliniază că sistemul de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk, activat în Ucraina încă de pe 27 februarie, a schimbat cursul războiului în favoarea Kievului.

„Rusia a făcut tot ce i-a stat în putință să ne arunce în aer comunicațiile. Acum nu pot. Starlink funcționează și sub focul Katiușelor, sub focul artileriei. El funcționează chiar și în Mariupol”, explică Dima.

„Rușii folosesc tactici sovietice care erau depășite și în urmă cu 30 de ani. Dar noi studiem Afganistanul și Israelul. Lucrurile s-au schimbat! Rușii încearcă să preseze în masă. Strategia noastră este simplă: să distrugem cât mai multe ținte posibil. Dar ne lipsesc resurse așa că trebuie să o facem în mod creativ”, afirmă soldatul.

Despre operațiile de tip „steag fals” și premierul britanic Boris Johnson

Acesta a vorbit și despre evenimentele recente din Transnistria, explicând că „mereu poți deosebi între o lovitură a partizanilor împotriva unei ținte rusești și o operațiune rusească de tip steag fals”.

„Primii țintesc infrastructuri importante. [Rușii] bombardează o clădire civilă sau ceva. Ar distruge vreodată ceva valoros? Nici într-un milion de ani”.

Dima i-a mai spus lui David Patrikarakos că știe că britanicii au o relație complicată cu prim-ministrul lor, dar că acesta a devenit un fel de erou național în Ucraina după ce a luat la pas centrul Kievului alături de președintele Volodimir Zelenski și a promis un sprijin militar masiv pentru lupta împotriva Rusiei, inclusiv instruire în Marea Britanie.

„Am știut de la început că Marea Britanie era o țară foarte veche și importantă - și o țară care își respectă cuvântul dat”, afirmă el.

Dima laudă sistemele antitanc NLAW

Dima spune de asemenea că sistemele antitanc NLAW sunt „cele mai bune”.

„Sunt ușor de folosit, de armat, încărcat și mutat; fără ele nu am elimina atâtea tancuri rusești”, explică el, adăugând că „tot pe subiectul tancurilor: Am capturat peste 100 de tancuri inamice”.

„Avem o glumă în armata ucraineană: cel mai mare furnizor de arme pe care îl avem este Rusia”, relatează militarul.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...