Site-ul lui Iosif Buble, stiripesurse.ro, a primit bani de la TAROM în pandemia COVID pentru promovarea cursei București-Londra, care n-a mai existat!

Site-ul lui Iosif Buble, stiripesurse.ro, a primit bani de la TAROM în pandemia COVID pentru promovarea cursei București-Londra, care n-a mai existat!

TAROM i-a dat tot bugetul de promovare, Firea i-a plătit 58% din afișările totale pe net ale PMB, iar Camera de Comerț și Industrie a făcut un contract de exclusivitate tot cu site-ul lui Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa, scrie Libertatea .

Site-ul stiripesurse.ro, al cărui proprietar este jurnalistul și consultantul politic Iosif Buble, a primit bani, în perioada stării de urgență, pentru a promova compania TAROM – mai exact, curse aeriene înspre Londra, în condițiile în care zborurile spre această destinație erau suspendate.

Este doar unul dintre numeroasele contracte pe bani publici ale lui Iosif Buble, ziarist aflat pe statul de plată al unor companii precum Loteria Română, al partidelor, al Primăriei București și al mai multor parlamentari din diverse formațiuni politice.

Stiripesurse.ro, preferat de Primăria București, de TAROM și de Camera de Comerț

Un reporter devenit patron de presă, devenit consultant politic fără să lepede mantia de jurnalist este un paradox îmbrățișat, în ultimii ani, de ziariști precum Moise Guran sau Dan Andronic. 

Lor li s-a alăturat un nume mai puțin cunoscut, dar nu mai puțin influent pe online – este vorba despre Iosif Buble, fost reporter la Antena 3, actualul patron al site-ului stiripesurse.ro, cunoscut, în același timp, și drept soț al deputatei PSD Diana Tușa.

Libertatea a consultat datele din Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) pentru a afla date despre contractul TAROM cu stiripesurse.ro, dar și despre alte instituții care plătesc site-ul lui Iosif Buble pentru promovare. 

Informațiile din BRAT arată mai multe contracte.

În aprilie, Guvernul prelungea suspendarea zborurilor, TAROM plătea publicitate

Site-ul lui Iosif Buble a fost singura platformă online care a primit bani de la TAROM în perioada stării de urgență pentru a promova curse aeriene către Londra.

Practic, 100% din bugetul de publicitate al companiei aeriene a fost direcționat către firma European Business Environment SRL, deținută de soțul deputatei PSD Diana Tușa.

Valoarea rate-cardului pentru promovarea TAROM, în perioada ianuarie-iunie 2020, este de 871.450 de euro – ăsta este “prețul cerut” de site, într-un limbaj popular, dar, conform specialiștilor din domeniu contactați de Libertatea, acest preț poate avea discounturi și de până la 90%, în funcție de volumul publicității dorite și de alți parametri.

Practic, este posibil ca TAROM să fi plătit de până la 10 ori mai puțin decât valoarea rate-cardului indicată de BRAT.

În luna aprilie, TAROM anunța, de pildă, pe site-ul propriu, că Guvernul prelungește măsura suspendării zborurilor către Marea Britanie, în vreme ce îl plătea pe Buble pentru a promova curse spre Londra.

Două instituții conduse de politicieni PSD: Firea și Daraban

O altă instituție care se bazează pe site-ul lui Buble pentru a-și face publicitate este Primăria București condusă de Gabriela Firea – 58% din afișările totale ale PMB, pe toate site-urile din mediul online, sunt generate de stiripesurse.ro.



Valoarea rate-cardului pentru PMB a fost de 203.026 de euro. Și aici suma netă poate fi mult mai mică.

Camera de Comerț și Industrie este o altă instituție care, la fel ca TAROM, are contract de promovare exclusiv cu stiripesurse.ro, valoarea rate-cardului fiind de 158.780 de euro.

CCIR este o organizație neguvernamentală menită să reprezinte interesele oamenilor de afaceri din țară, iar șeful ei este Mihai Daraban, fost membru PSD. 

PMB invocă o clauză de confidențialitate pentru toate contractele cu presa 

Libertatea a solicitat de la TAROM o justificare pentru derularea acestei campanii, precum și informații referitoare la costul acesteia. Până la ora publicării acestui material, nu am primit niciun răspuns.

De asemenea, l-am contactat pe Iosif Buble pentru a afla cum explică faptul că site-ul său a primit bani de la compania cu capital de stat pentru a face reclamă unui serviciu inexistent. Auzind întrebarea, Buble a închis telefonul. 

Am solicitat, de asemenea, de la Primăria Capitalei valoarea contractului încheiat cu site-ul stiripesurse.ro, însă nu am primit niciun răspuns. 

Într-o solicitare anterioară, în care am cerut de la PMB valoarea contractelor deținute de primăria condusă de Gabriela Firea sau de instituțiile subordonate cu societățile mass-media, Municipalitatea ne-a spus că toate aceste contracte, încheiate fără licitație, includ o clauză de confidențialitate care face imposibilă dezvăluirea sumelor.

Consultant, reporter, patron la unul dintre cele mai mari institute de sondare a opiniei publice 

Într-un interviu mai vechi, publicat pe site-ul ionutiancu.ro, Buble a fost rugat să se descrie.

“Un absolvent de științe politice și teologie ajuns din întâmplare jurnalist și care încearcă să facă meseria asta cum știe el mai bine și uneori reușesc”, a răspuns el. 

La un moment dat, în cursul aceluiași interviu, o altă întrebare a vizat posibilele tentative de mituire, venite din partea politicienilor, pentru a-l convinge să scrie favorabil despre ei. 

“Ofertat direct – nu, indirect, da. Cu siguranță sunt jurnaliști care fac așa ceva și nu m-aș repezi să îi condamn. Fiecare face meseria cum știe și, mai ales, după câtă conștiință are. Cititorii și cei care urmăresc televizorul analizează și dau calificativele”, a răspuns el.

Site-ul stiripesurse.ro menționează, într-o prezentare proprie: “Presa poate fi cu adevărat o putere, dacă își păstrează imparțialitatea și își respectă, fără excepție, cititorii, principiile și valorile jurnalistice”.

Consultanță politică și jurnalism, sub aceeași pălărie

În afara granițelor României, amestecul celor două lumi, jurnalist și consultant politic, este complet incompatibil.

O astfel de combinație profesională ar descalifica orice jurnalist și l-ar arunca la periferia presei, dacă nu chiar în afara breslei. 

Consultantul Iosif Buble a rămas în continuare reporter de teren – este atotprezent la conferințele de presă.

Firma European Business Environment SRL, care deține site-ul stiripesurse.ro, a fost înființată în anul 2010. 

În 2018, avea trei angajați și o cifră de afaceri de 1.467.293 de lei. Principalul obiect de activitate constă în: activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării.

Asociați sunt: Iosif Buble – în proporție de 96,14% și Ianoș Dumitru – în proporție de 3,86%. Ianoș este, conform informațiilor apărute în presă, un fost consilier al Dianei Tușa. Ianoș Dumitru este și administratorul firmei.

Buble mai deține firmele Blau Karotte SRL, On-Line Research SRL și institutul de sondare a opiniei publice CURS. 

Lozul cel mare de la Loteria Română

CURS – sau Centrul de Sociologie Urbană și Regională – a fost înființat în perioada comunistă, fiind reorganizat după 1990, când, vreme de mai bine de 10 ani, a funcționat ca societate pe acțiuni.

Buble l-a preluat la finalul anului 2017, devenind unic acționar al centrului care, ani buni, avusese acționariat colectiv.

Anul trecut, CURS a obținut un contract de 120.000 de lei cu Loteria Română, atribuit direct, pentru realizarea unei cercetări sociologice. 

Loteria intenționa să obțină “informații actualizate privind jocurile din oferta actuală a Companiei Naționale Loteria Română, interesul pentru introducerea în oferă a unui joc organizat multinațional, aprecieri privind condițiile de participare la joc, aspecte privind piața jocurilor de noroc din România”. 

La data atribuirii acestui contract, director al Loteriei era Alexandru Croitoru, cunoscut după porecla “Mister 6 din 49”, fiindcă a prezentat emisiunea “Lozul cel mare” de la TVR. 

Din declarațiile de avere și de interese depuse de deputata PSD Diana Tușa în luna iunie a acestui an, reiese că Iosif Buble a obținut, pentru 2018, dividende de: 622.161 de lei de la European Business Environment SRL, de 218.896 de lei de la CURS, respectiv de 42.554 de lei de la Blau Karotte SRL.

A mai luat bani de la PSD, ALDE, Transgaz, PMP

În cursul anului 2019, el a cumpărat două apartamente în București și a deschis mai multe depozite bancare: unul de 240.000 de lei la BCR, unul de 155.000 și unul de 47.986 de lei la First Bank.

Declarația de interese a deputatei arată că Iosif Buble, prin firmele deținute, are contracte cu mai multe instituții publice, cu partide politice și cu numeroși parlamentari. 

În 2019, de pildă, CURS  a primit 50.000 de euro de la Partidul Social Democrat, unde este membră soția lui Buble, dar a avut contracte și cu alte partide, precum: ALDE, PMP, PPU(SL)-ul fondat de Dan Voiculescu (fostul angajator al lui Buble – n.r.), Transgaz, PSD Ilfov, Partidul Forța Națională, care a fost condus, până în primăvara acestui an, de fostul ministru de externe Teodor Meleșcanu, PSD Prahova, Asociația Grupul de Acțiune Locală.

Firma European Business Environment SRL, care deține site-ul stiripesurse.ro, a încheiat contracte cu mai multe cabinete parlamentare, cu PPU(SL)-ul condus de Dan Voiculescu – contra sumei de 5.000 de euro, cu ALDE București – pentru suma de 36.000 de lei. 

În sfârșit, On-Line Research SRL a luat bani de la mai multe cabinete parlamentare, primind sume cuprinse între 3.000 și 28.800 de lei, iar Blau Karotte SRL a urmat același model, cel mai mare contract, potrivit datelor disponibile, fiind de 36.000 de lei – cu organizația ALDE Sector 5.

Precedentul Guran: consultantul politic este loial partidului care l-a angajat 

În luna ianuarie a acestui an, Centrul pentru Jurnalism Independent a reacționat la dezvăluirea jurnalistului Moise Guran, conform căreia acesta lucrase în paralel ca ziarist și consultant politic. 

CJI, care este o organizație non-guvernamentală menită să promoveze și să protejeze activitatea presei din România, a criticat astfel amestecul celor două lumi în cazul Guran: 

“Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul își informează publicul după ce verifică toate informațiile și se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor. Politicianul și consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicați politic este interesul partidului politic”.

În aceeași reacție, CJI invocă și Codul Deontologic Unificat al breslei, în care se arată: “În exercitarea profesiei și în relațiile pe care le întreține cu autoritățile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat, jurnalistului îi sunt interzise înțelegeri care ar putea afecta imparțialitatea și independența sa”.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”