Situația la zi de pe frontul din Ucraina. Britanicii confirmă controlul rușilor la Severodonețk

Situația la zi de pe frontul din Ucraina. Britanicii confirmă controlul rușilor la Severodonețk

Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive în mai multe locații din estul Ucrainei, dar nu au obținut câștiguri confirmate în asalturile terestre efectuate marți, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de marți spre miercuri.

Lupte pe frontul din UcrainaFoto: Twitter

Trupele au capturat probabil cea mai mare parte din Severodonețk, dar ISW spune nu poate confirma controlul exact al terenului din interiorul orașului.

În plus, Moscova a redistribuit trupe la est de Bakhmut pentru a reînnoi ofensivele cu scopul de a asigura accesul la autostrăzile de la nord-est de Bakhmut și pentru a amenința liniile de comunicații ucrainene.

Trupele rusești de la nord de Slovyansk vor încerca probabil să avanseze spre Slovyansk și Kramatorsk din pozițiile de la nord de oraș.

Forțele rusești de pe Axa Sudică se pare că se redistribuie dinspre regiunea Zaporojie spre regiunea Herson, probabil pentru a sprijini pozițiile defensive rusești care au fost amenințate de contraatacurile ucrainene de-a lungul frontierei dintre Nikolaev și regiunea Herson la sud de podul Davydiv.

Rușii se plâng că ucrainenii îi atacă în spatele linilor

Membri ai comunității militare din Rusia acuză forțele ucrainene de intensificarea atacurilor de artilerie asupra zonelor din spatele liniilor rusești, într-o încercare probabilă de a descuraja continuarea sprijinului occidental pentru armata ucraineană.

Fostul agent FSB Igor Girkin a acuzat trupele ucrainene de comiterea unor „atacuri teroriste" împotriva zonelor rezidențiale din orașul Donețk, Horlivka și Makiivka.

În plus, o sursă rusă a acuzat forțele ucrainene că au deschis focul asupra orașului Shyroka Balka, în regiunea Herson.

Utilizatorii ucraineni de pe rețelele de socializare au negat afirmațiile și au declarat că acestea sunt probabil încercări sub pavilion fals de a strica opinia occidentală despre armata ucraineană și de a opri ajutorul militar acordat forțelor armate ucrainene.

Rudele marinarilor morți pe Moskva, amenințate că rămân fără compensațiile financiare

Se pare că eforturile Kremlinului de a cenzura informațiile despre personalul militar decedat și mobilizarea forțată în curs de desfășurare în autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) exacerbează tensiunile interne și opoziția față de război în Rusia.

Direcția de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că Kremlinul a desemnat avocați și psihologi pentru a convinge familiile personalului de pe crucișătorul scufundat Moskva să se abțină de la dezvăluirea oricăror informații privind moartea rudelor lor, într-un efort de a combate tensiunile sociale în creștere în Rusia.

GUR a afirmat că Kremlinul amenință că va anula compensațiile financiare acordate familiilor membrilor echipajului Moskva dacă aceștia vor discuta public despre scufundarea crucișătorului, ceea ce a dus la refuzul unor rude de a se întâlni cu comandanții Flotei Mării Negre din Sevastopol în semn de protest.

Surse media ucrainene au relatat separat că DNR a modificat protocoalele de mobilizare și promite acum compensații pentru personalul rănit și decedat după revoltele militarilor DNR de pe linia frontului.

Kremlinul promite să rezolve problemele din rândul trupelor sale

Plângerile interne ale rușilor cu privire la relele tratamente și lipsa de pregătire în rândul forțelor de luptă rusești determină probabil Kremlinul să ia măsuri la nivel declarativ pentru a reduce nemulțumirile.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că noii recruți din timpul perioadei de pregătire de vară vor fi instruiți cu o atenție specială la lecțiile învățate până acum în Ucraina.

Șoigu a adăugat că recruții din această vară vor învăța primul ajutor pe câmpul de luptă, răspunzând probabil criticilor formulate de membri ai comunității militare rusești privind tacticile slabe și lipsa de cunoștințe de prim ajutor în rândul soldaților ruși.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca armata rusă să instruiască și să echipeze în mod corespunzător recruții ruși trimiși de urgență pe front ca înlocuitori și, probabil, caută în primul rând să calmeze nemulțumirea publică.

Fostul ministru al Securității din DNR Alexander Khodakovsky, acum blogger militar, a afirmat că a cerut comandamentului militar al DNR să mute recruții pro-ruși epuizați și demoralizați la sarcini auxiliare, departe de linia de contact, dar fără niciun rezultat.

Concluzii cheie de la ISW

  • Forțele rusești au stabilit probabil controlul asupra majorității sectorului rezidențial din Severodonețk și au efectuat atacuri împotriva pozițiilor ucrainene din zona industrială în ultimele 24 de ore. Mediul operațional în interiorul orașului rămâne schimbător.
  • Trupele Moscovei au continuat eforturile de a avansa spre Slovyansk la sud-est din zona Izium și la vest dinspre Lyman, încercând să străpungă apărarea ucraineană care a oprit majoritatea atacurilor frontale directe dinspre Izium.
  • Forțele rusești încearcă probabil să își consolideze operațiunile din zona Severodonetsk-Lysychansk atât din zona Toshkivka-Ustynivka din sud, cât și din Kupyansk din nord-vest.
  • Trupele de invazie au început să retragă soldați de pe pozițiile din regiunea Zaporojie, probabil fie pentru a roti unitățile deteriorate în zonele din spate, fie pentru a întări apărarea rusă în nord-vestul regiunii Herson.
  • Forțele rusești nu au reușit să recupereze pozițiile avansate de pe malul vestic (acum ocupat de ucraineni) al râului Ihuleț la 7 iunie.
  • Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că forțele rusești au restabilit legăturile între orașele recent ocupate și Crimeea.
  • Autoritățile de ocupație rusești continuă să se confrunte cu provocări în ceea ce privește reprimarea rezistenței ucrainene și descoperirea celor care îi ajută pe partizani, în ciuda măsurilor de ocupație din ce în ce mai draconice și a încercărilor de mituire a civililor ucraineni.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria