Situaţia pe front: presiuni ale armatei ruse în estul Ucrainei şi asupra capitalei Kiev

Situaţia pe front: presiuni ale armatei ruse în estul Ucrainei şi asupra capitalei Kiev

Forţele ruse au crescut vineri presiunea asupra capitalei Kiev şi în estul Ucrainei, unde a fost vizat principalul oraş, Dnipro, informează AFP.

Capitala Ucrainei, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol şi Zaporojie sunt principalele zone în care ruşii îşi concentrează încă eforturile, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat.

"Neputând obţine un succes, inamicul îşi continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luţsk şi Ivano-Frankivsk", potrivit sursei citate.

Mariupol, port strategic asediat de 12 zile şi bombardat constant de ruşi, se află într-o situaţie "aproape disperată", a alertat ONG-ul Medici fără frontiere."Sute de mii de persoane" trăiesc fără apă şi fără încălzire. Potrivit unui bilanţ oficial, s-au înregistrat 1.582 de decese. Multe cadavre sunt abandonate pe străzi, iar pentru altele a fost săpată o groapă comună uriaşă. În ultimele zile au fost văzute persoane care se luptă pentru mâncare.

Ferit până acum de avansul soldaţilor ruşi, Dnipro, un oraş industrial de un milion de locuitori prin care trece Nipru, fluviul care marchează separarea dintre estul parţial pro-rus al Ucrainei şi restul teritoriului său, a fost vizat de raiduri soldate cu cel puţin o persoană moartă.

"Au fost trei lovituri aeriene asupra oraşului, asupra unei grădiniţe, a unui bloc de locuinţe şi a unei fabrici de încălţăminte (...) unde apoi a izbucnit un incendiu", au informat serviciile de urgenţă ucrainene. Pompierii au putut fi văzuţi, în mai multe imagini video, cum sting flăcările în ruinele mocnite. Unele clădiri erau doar un morman de grinzi şi structuri metalice răsucite.

După un spital de pediatrie miercuri la Mariupol, vineri a fost lovită o clădire pentru persoane cu dizabilităţi de lângă Harkov, fără a se înregistra victime.

Dima Kasianov, un băieţel de opt ani, a fost mai puţin norocos: internat după ce a fost rănit la cap de schijele unei rachete ruse care a distrus apartamentul în care locuia la Harkov, stă întins, inconştient, pe un pat de spital, cu un ochi bandajat.

Patru soldaţi ucraineni au fost, de asemenea, ucişi şi alţi şase au fost răniţi în bombardarea aeroportului militar Luţsk din nord-vestul Ucrainei. A fost vizată, de asemenea, şi cel din Ivano-Frankivsk, în extremitatea vestică a Ucrainei. Aceste baze au fost dezafectate, a afirmat ministerul rus al apărării.

Raiduri aeriene nocturne s-au înregistrat şi peste oraşele Cernihiv (nord) şi Sumî (nord-est).

La morga din Mikolaiv, un oraş de pe malul Mării Negre supus tirurilor ruseşti de zile întregi, cadavrele sunt îngrămădite pe jos şi în curte, a notat AFP.

"Am împins inamicul dincolo de marginile oraşului nostru", a asigurat guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

În acelaşi timp, ruşii îşi continuă manevra de încercuire a Kievului. După ce au ajuns la marginea capitalei, urmăresc să elimine apărarea din mai multe localităţi din vestul şi nordul capitalei pentru a o bloca, a spus Statul Major al Ucrainei.

"Kievul este un simbol al rezistenţei" şi se pregăteşte pentru o "apărare necruţătoare", a afirmat într-o înregistrare video Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproape 20.000 de persoane au fost deja evacuate miercuri şi joi din capitală şi împrejurimi, aproximativ 100.000 în total în cele două zile din toate zonele afectate de lupte din Ucraina.

"Inamicul nu a obţinut niciun succes semnificativ în ultimele 24 de ore, a fost oprit în aproape toate direcţiile de rachetele noastre şi de loviturile noastre aeriene şi terestre", a declarat Oleksii Arestovici, un alt consilier al preşedintelui Zelenski.

O încetinire a înaintării soldaţilor ruşi pe care au remarcat-o şi surse militare occidentale, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a dat undă verde trimiterii de luptători "voluntari", în special provenind din Siria. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…