Situație excepțională în sistemul de justiție din R. Moldova. Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate

Situație excepțională în sistemul de justiție din R. Moldova. Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate

Maia Sandu va convoca, în data de 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat, vineri, numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii până luna viitoare. O situație din justiție care a fost calificată drept una excepțională de președintă.

Maia Sandu convoacă CSS după întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor. FOTO: Facebook.com

Zeci de magistrați au participat la Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ), desfășurată pentru prima dată după o pauză de patru ani. Pe agenda întrunirii au fost mai multe subiecte, însă cel mai important a fost cel privind alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Proces, însă care nu a avut loc după ce unii participanți s-au pronunțat contra reformelor inițiate de Guvern, iar majoritatea celor peste 300 de judecători au decis ca întrunirea să fie întreruptă până în data de 28 aprilie.

„Propun întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor până după Paște. Să ne mai ducem la biserică, să mai aprindem câte o lumânare”, a declarat Anatolie Țurcan, președintele AGJ, adăugând că până atunci Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina contestațiile celor care nu au promovat evaluarea Comisiei „pre-vetting”.

Ministra Justiției: Se dorește perpetuarea situației grave

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, susține că întrunirea a reprezentat o șansă de deblocare a situației precare din justiție, lucru care nu este dorit.

,,Cu regret, prin amânarea alegerilor membrilor CSM, înțeleg, că se dorește, dimpotrivă, perpetuarea situației grave din justiție. Reieșind din majoritatea opiniilor expuse de judecători, înțeleg, că interesul public mai puțin a contat și, că nu se dorește crearea unui CSM cu care să fie un nou început pentru rezolvarea problemelor din justiție, (numirea în funcție a judecătorilor, soluționarea mai rapidă a cazurilor, luarea deciziilor importante de administrare în sistemul judecătoresc). Astfel, se putea valorifica oportunitatea de a fi parte a reformei justiției și, mai ales, de a restabili imaginea sistemului judecătoresc”, a scris aceasta pe internet.

Cu o reacție a venit și fosta ministra a Justiției, actuala președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

,,M-am așteptat ca nu vor fi alegeri azi. Deci nu a fost o surpriză. Dar, cred ca totuși eram un pic mai optimistă cu privire la numărul judecătorilor onești și curajoși. Căci știu că în acest sistem sunt destui judecători onești, care-și fac munca respectând legea. Din păcate însă, constat, că sunt mult mai puțini care sunt deopotrivă si curajoși. Probabil asta este motivul pentru care sistemul nu a avut cum să se auto-curățe până acum, iar noi am fost nevoiți să intervenim cu mecanisme de evaluare extraordinară”, a conchis Stamate.

Maia Sandu: Piedici în calea restaurării dreptății

Președinta Republicii Moldova a precizat că situația excepțională din justiție va fi discutată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), planificată să înceapă, în data de 20 martie, la ora 14:00.

,,Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova”, a punctat Maia Sandu.

Tot vineri, lidera de la Chișinău, a solicitat Parlamentului și Executivului crearea Curții Anticorupție, o instanță specializată în investigarea cazurilor de corupție din sistemul justiției.

,,,,Cei corupți, cei deprinși cu comenzi la telefon, cei obișnuiți cu mita nu vor să-și schimbe năravul sau, și mai mult, să fie pedepsiți pentru ce au făcut. Dar asta nu ne va opri. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”, a declarat Maia Sandu în timpul unui discurs de la tribuna Legislativului.

Potrivit președintei Republicii Moldova, justiția a avut în ultimii doi ani independența să facă dreptate oamenilor, dar nu a făcut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”