Siveco România coordonează RED-Alert, un proiect de cercetare finanțat de CE pentru combaterea propagandei teroriste din online

Siveco România coordonează RED-Alert, un proiect de cercetare finanțat de CE pentru combaterea propagandei teroriste din online

Siveco România, unul dintre cei mai mari furnizori de software și servicii de IT de pe piața locală, va coordona un proiect de cercetare și inovare - RED-Alert - finanțat de Comisia Europeană cu cinci milioane de euro, pentru combaterea propagandei teroriste din mediul online.

"Proiectul își propune să dezvolte noi instrumente de monitorizare și analiză a conținutului online cu caracter terorist, instrumente care vor fi utilizate de agențiile europene cu responsabilități în acest domeniu. Siveco participă în acest proiect pentru a colecta, centraliza și a proiecta arhitectura sistemului și apoi pentru a integra produsele partenerilor externi și ale acelor instituții de aplicare a legii. Proiectul își propune să utilizeze ultimele noutăți tehnologice care au apărut în domeniul inteligenței artificiale și a procesării complexe de evenimente și analize date și transformarea informațiilor nestructurate, respectiv texte schimbate pe rețele sociale, care să poată fi analizate de calculatoare, astfel încât să se identifice potențialul conținut terorist. Acestea vor fi analizate ulterior și de experți umani pentru a putea permite instituțiilor de protecția legii să intervină în timp real, înainte să se întâmple ceva", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Cristi Potlog, leaderul tehnic al proiectului.

În prezent, se estimează că 90% din activitatea teroristă de pe internet se desfășoară prin intermediul site-urilor de socializare și prin intermediul social media.

Siveco România este coordonatorul la nivel european al proiectului atribuit de Comisia Europeană și are parteneri instituționali din Marea Britanie, Spania, Malta, Israel, Ungaria, Franța, România și Republica Moldova.

Proiectul se va derula pe parcursul a trei ani, între 1 iunie 2017 și 31 mai 2020, și este primul pe care Siveco România îl coordonează pe această zonă de securitate cibernetică ca project management și integrare soluție.

"Anul acesta până în decembrie-ianuarie trebuie să definitivăm analiza și arhitectura proiectului, iar pe urmă partenerii tehnici vor lucra la dezvoltarea modulelor pe care le vom instala la agențiile de menținerea legii, iar în ultimul an se va verifica dacă funcționează, cum funcționează și dacă poate fi îmbunătățit", a explicat Potlog.

Potrivit sursei citate, domeniul securității cibernetice este unul nou pentru companie, dar este o zonă pe care intenționează să o dezvolte.

"Am mai avut proiecte, dar nu așa de avansate, cu tehnologii atât de noi, este zona de business pe care dorim să o dezvoltăm în viitor, tocmai pentru că este atât de importantă pentru cetățeni cât și pentru companiile care doresc să își protejeze datele sau secretele comerciale și nu în ultimul rând pentru instituțiile guvernamentale", a mai spus leaderul tehnic al proiectului.

În context, președintele și directorul general al Siveco România, Florin Ilia, a precizat că RED-Alert este finanțat 100% prin programul Horizon 2020 al Uniunii Europene cu 5 milioane de euro și, deși este primul proiect de cercetare pe cybersecurity, compania investește în acest domeniu de ani de zile.

"Noi am mai depus proiecte pe cibersecurity și de abia așteptăm să le câștigăm. Este o zonă în care, din păcate, suntem forțați să investim și se leagă de o altă zonă în care noi investim, cea de inteligență artificială big data, se numesc în limba română de utilizare duală, adică au aplicații și în zona civilă, de business, medicală, această analiză de date mari, dar și în zona de securitate și protecție. (...) În momentul de față, cei care au intenții rele profită de faptul că sunt atât de multe mesaje care se pierd în online. Inteligența artificială va pune degetul exact pe comunicațiile lor și le va tăia comunicațiile și le va face mult mai grea posibilitatea de a se organiza și de a face anumite fapte", a explicat Ilia.

Președintele Siveco România susține că pentru a ne proteja ar trebui să ne comportăm online la fel cum ne comportăm și față în față.

"Prietenii online trebuie să fie aceeași pe care îi cunoaștem efectiv față în față și în viața reală. Să nu dăm străinilor date despre noi și despre familiile noastre și să aplicăm bunul simț și gândirea critică", a subliniat președintele Siveco România.

RED-Alert este un proiect de cercetare și inovare, finanțat de programul Horizon 2020 al Uniunii Europene. Scopul lui este să dezvolte noi instrumente de analiză și monitorizare online în scopul combaterii terorismului.

Grupurile teroriste și extremiste folosesc internetul pentru scopuri diverse, precum război psihologic, propagandă, strângere de fonduri, recrutare, mobilizare, schimb de informații, planificare, coordonare, manipulare de date și dezinformare, cu consecințe dramatice pentru cetățenii europeni: indivizi radicalizați sunt responsabili pentru mai mult de 40 de atacuri teroriste din 2015 și până acum.

Potrivit sursei citate, furnizorii de social media sunt hotărâți să lupte împotriva propagandei teroriste, dar recunosc că nu există un instrument specific pentru identificarea conținutului terorist de pe internet, ceea ce îi face să se bazeze pe instrumente de combatere a spam-ului, raportări din partea unor utilizatori și analiză umană în detectarea acelor conturi care promovează terorismul.

RED-Alert va recurge la puterea inteligenței artificiale pentru a detecta conținutul terorist, bazându-se pe o combinație unică de tehnologii, precum procesarea limbajului natural, analiză semantică la nivelul media, analiza rețelelor sociale și analiza evenimentelor complexe.

RED-Alert aduce împreună în lupta împotriva terorismului cea mai bună cercetare și inovare europeană, printr-un consorțiu de 14 organizații din 9 țări, între care 6 agenții europene de aplicare a legii, cu sprijinul Unității Antitero a Europol.

SIVECO România este coordonator al proiectului la nivel european.Partenerii din proiect sunt: Information Catalyst for Enterprise Limited (UK), Insikt Intelligence (Spania), Intuview Ltd (Israel), Maven Seven Solutions Zrt (Ungaria), Malta IT Law Association (Malta), International Institute for Counter — Terrorism (Israel), Eotvos Lorând University (Ungaria), City University London (UK), Birmingham City University (BCU), Special Operations (SOI5) Counter — Terrorist Command (UK), Centre de lutte Contre Ies Criminalites Numeriques (Franța), The Protection and Guard Service (România), Ministry of Public Security Israel National Police (Israel), Guardia Civil (Spania), The State Protection and Guard Service (Republica Moldova).

Siveco România dezvoltă și exportă soluții IT și proiecte de consultanță cu valoare adăugată ridicată în țări din Comunitatea Europeană, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Spațiul Comunității Statelor Independente.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?