Skripal şi fiica lui erau supravegheaţi de cel puţin 5 ani de spionajul militar rus, potrivit Londrei

Skripal şi fiica lui erau supravegheaţi de cel puţin 5 ani de spionajul militar rus, potrivit Londrei

Fostul agent dublu Serghei Skripal şi fiica sa Iulia, otrăviţi cu un agent neurotoxic, erau ambii supravegheaţi de cel puţin cinci ani de Direcţia principală de informaţii a armatei ruse (GRU), susţine Mark Sedwill, consilierul naţional pentru securitate britanic, informează Reuters şi AFP.

'Potrivit informaţiilor noastre, interesul serviciilor de informaţii ruse pentru Skripal datează cel puţin din 2013, atunci când conturi de email ce aparţineau Iuliei Skripal au fost vizate de specialişti cibernetici ai GRU', subliniază Mark Sedwill într-o scrisoare adresată secretarului general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, publicată vineri de agenţia de presă Press Association.

'În anii 2000, Rusia a lansat un program ce viza testarea mijloacelor pentru transportarea de agenţi de război chimici şi formarea de personal pentru unităţile specializate în utilizarea acestor arme. Acest program prevedea studiul de mijloace pentru administrarea de agenţi neurotoxici, inclusiv prin aplicarea pe clanţele uşilor. În ultimul deceniu, Rusia a produs şi stocat mici cantităţi de Noviciok în cadrul aceluiaşi program', susţine Mark Sedwill, cu referire la numele substanţei utilizate, potrivit Londrei, pentru otrăvirea lui Skripal şi a fiicei lui.

Potrivit lui Sedwill, laboratorul militar britanic din Porton Down, specializat în cercetări chimice şi biologice, a determinat că 'cele mai puternice concentraţii' de agent neurotoxic au fost 'descoperite pe clanţa uşii' la intrarea în domiciliul lui Serghei Skripal la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii).

'Prin urmare, credem în continuare că doar Rusia dispune de mijloace tehnice, de experienţă operaţională şi mobilă de atac împotriva lui Skripal', conchide responsabilul britanic. 'Nu există altă explicaţie plauzibilă', subliniază el.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, au fost otrăviţi în 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Premierul britanic Theresa May a declarat în 12 martie că Serghei şi Iulia Skripal au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de tip militar din grupul de agenţi Noviciok, dezvoltat de Uniunea Sovietică în perioada 1970-1980.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat joi că analizele de laborator 'confirmă descoperirile Marii Britanii în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic toxic folosit la Salisbury'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

3 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

4 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

5 Profesorul Vlad Ciurea / „E un fapt real legătura dintre creierul uman şi credinţă”