Slovacia: Preşedinta Zuzana Caputova îi cere demisia premierului Igor Matovic, pentru a încheia criza politică

Slovacia: Preşedinta Zuzana Caputova îi cere demisia premierului Igor Matovic, pentru a încheia criza politică

Preşedinta Slovaciei, liberala Zuzana Caputova, i-a cerut marţi premierului conservator Igor Matovic să demisioneze pentru a pune capăt crizei survenite în coaliţia guvernamentală cvadripartită şi a permite astfel formarea unui nou guvern, cu un nou prim-ministru, relatează Reuters.

În interiorul coaliţiei formate anul trecut au avut loc de atunci numeroase neînţelegeri, care în urmă cu trei săptămâni au culminat cu decizia şefului guvernului de a cumpăra doze de vaccin rusesc Sputnik V, achiziţie dezaprobată de ceilalţi membri ai coaliţiei şi de Zuzana Caputova, care consideră că o asemenea decizie ar fi în contradicţie cu apartenenţa Slovaciei la UE şi NATO.

''Este inevitabil pentru premier să permită, prin demisia sa, un acord între partenerii de coaliţie pentru reconstruirea Cabinetului'', a spus Caputova într-o declaraţie televizată. ''Trei săptămâni de discuţii în faţa unei imagini cu spitale saturate, lucrători sanitari epuizaţi şi oameni care luptă pentru viaţa lor (...) este ceva periculos şi iresponsabil'', a remarcat ea.

Duminică, premierul Igor Matovic a anunţat că este dispus să demisioneze, dar a pus o serie de condiţii, printre care renunţarea de către unii dintre adversarii săi din alte partide ale coaliţiei la posturi în guvern şi menţinerea sa în viitorul Cabinet pe un post de ministru, această ultimă solicitare amplificând disputele.

Mai mulţi membri ai guvernului, printre care vicepremierul Richard Sulik, de asemenea ministru al economiei şi lider al Partidului Libertate şi Solidaritate (SaS), au demisionat, iar parlamentul de la Bratislava şi-a suspendat marţi sesiunea.

Igor Matovic a câştigat cu partidul său conservator OLaNO ('Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente') alegerile legislative desfăşurate anul trecut în contextul emoţiei populare generate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak. El a promis atunci că va combate corupţia şi legăturile obscure dintre politicieni, justiţie şi oamenii de afaceri.

Mai multe urmăriri penale au fost declanşate în acest timp, dar Matovic, un fost activist anti-corupţie, este criticat de partenerii din coaliţie pentru leadershipul său haotic şi stilul conflictual.

Slovacia, ţară cu circa 5,5 milioane de locuitori, a trecut relativ bine anul trecut peste criza generată de pandemie, dar acum sistemul său sanitar a ajuns la limită odată cu noul val epidemic provocat în special de varianta britanică mai contagioasă a coronavirusului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante