Slovenia: Borut Pahor a fost reales președinte

Slovenia: Borut Pahor a fost reales președinte

Borut Pahor a câștigat duminică un nou mandat de cinci ani ca președinte al Sloveniei, informează DPA.

Urnele s-au închis la ora locală 19 (20.00, ora României), după o participare care a stabilit un record negativ — au votat doar 37,53% din cetățenii înscriși pe listele electorale. Potrivit rezultatelor preluate de Reuters după numărarea a peste 90% din voturi, Pahor — președintele în exercițiu — a obținut circa 53% voturi, iar adversarul său, Marjan Sarec, 47%.

Sarec și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Pahor pentru victorie la scurt timp după încheierea votării.

Interesul alegătorilor a fost redus la al doilea tur de scrutin, după ce în primul tur, în urmă cu două săptămâni, Pahor a obținut 47,1% din voturi, Sarec 25%, iar ceilalți șapte candidați au fost eliminați din cursă.

Conform Constituției Sloveniei, președintele are doar câteva atribuții: convocarea alegerilor, promulgarea legilor, numirea unor funcționari publici și a ambasadorilor, emiterea instrumentelor de ratificare a acordurilor internaționale, grațierea, acordarea de decorații și titluri. El este și comandant suprem al forțelor armate și — la propunerea guvernului — poate emite decrete legislative în caz de război sau de stare de urgență, dacă parlamentul nu se poate întruni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”