Slovenia își rezervă dreptul de a închide granițele pentru migranți

Slovenia își rezervă dreptul de a închide granițele pentru migranți

Parlamentul sloven a adoptat joi seară un proiect de lege care permite țării să blocheze la nevoie migranții la frontiera cu Croația fără să le ofere posibilitatea de a solicita azil, o legislație denunțată de apărătorii drepturilor omului, transmite AFP.

Această dispoziție, adoptată deja de Austria și Ungaria vecine, este destinată, potrivit guvernului, să evite ca Slovenia, o mică țară cu două milioane de locuitori, să se transforme în destinație finală pentru candidații la azil în eventualitatea unui nou aflux masiv.

"Dacă va trebui să ne regăsim într-o situație în care nu vom mai putea garanta securitatea și drepturile omului pentru cetățenii noștri și pentru migranți, îi vom trimite spre țara de unde au venit", a explicat premierul de centru-stânga Miro Cerar, apărând textul.

Documentul a fost aprobat cu 47 de voturi pentru și 18 împotrivă, din totalul de 90 de deputați ai Parlamentului de la Ljubljana.

Aproape 500.000 de migranți au tranzitat prin Slovenia cu prilejul marelui val de migrație care a începutul în 2015, până la închiderea rutei Balcanilor în martie 2016. Ei și-au continuat aproape în totalitate călătoria spre vestul și nordul Europei.

Eventuala punere în aplicare a noii dispoziții va trebui să fie declanșată de un nou vot în parlament la momentul respectiv, potrivit legii adoptate joi.

Textul se referă la cei 670 de kilometri ai frontierei dintre Slovenia și Croația, o țară care nu face parte din spațiul Schengen în cadrul căruia circulația este liberă. Ljubljana a ridicat anul trecut un gard împotriva migranților pe aproape o treime din această distanță.

Ridicarea gardului, precum și noua legislație, au fost criticate de Zagreb.

Noua lege a fost, de asemenea, denunțată de Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) și de organizații neguvernamentale, potrivit cărora aceasta îi va lipsi de migranți de dreptul lor de a cere azil, garantat de dreptul internațional.

Amnesty International a deplâns "un grav recul al drepturilor omului în Slovenia", acuzând Ljubljana că merge pe aceeași "cale indecentă ca și vecinii săi Austria și Ungaria".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria