SNPPC: Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru polițiști; salariul net în sector scade cu până la 20%

SNPPC: Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru polițiști; salariul net în sector scade cu până la 20%

Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru polițiști, personalul contractual și ceilalți angajați din familia ocupațională ,,apărare, ordine publică și securitate națională', ale căror salarii vor scădea cu procente cuprinse între 5 și 20%, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), remis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, SNPPC va analiza strategia de dialog social și acțiune sindicală pentru perioada următoare, urmând să declanșeze mai multe forme legale de protest.

"Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România — cea mai mare organizație sindicală, cu reprezentativitate juridică în domeniul ordinii publice gestionate de către Ministerul Afacerilor Interne, își exprimă public protestul și nemulțumirea față de măsura adoptată, prin ordonanța de urgență, în ședința de ieri (miercuri, n.r.) a Guvernului României, referitoare la transferul contribuțiilor sociale (CAS / CASS) de la angajator la angajat", conform comunicatului.

De asemenea, în document se mai menționează că din analiza efectuată de către sindicat, impactul modificării Codului fiscal va fi unul devastator pentru familia ocupațională de apărare, ordine publică și securitate națională.

"Din analiza efectuată de către specialiștii noștri, rezultă că impactul acestei modificări a Codului Fiscal va fi unul devastator pentru polițiștii, personalul contractual și ceilalți angajați din familia ocupațională ,,apărare, ordine publică și securitate națională' (inclusiv jandarmi, pompieri, MApN, SRI, STS, SPP etc.), care vor avea scăderi ale salariului net cuprinse între 5% și 20%, acestea urmând a fi resimțite la intrarea în plată a venitului aferent lunii ianuarie 2018, respectiv în luna februarie. Scăderea netă va afecta, cu precădere, personalul cu venituri reduse sau situate la valoarea minimului brut pe economie (1.450 lei), adică aproximativ 75% dintre angajații MAI", se mai spune în comunicat.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25% însă din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

Totodată, Executivul a aprobat și actul normativ care prevede diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale