Soacra primarului din Baia Mare a pus banii de mită într-o cutie de prăjituri. Soția lui Cherecheș, cercetată în același dosar | STENOGRAME

Soacra primarului din Baia Mare a pus banii de mită într-o cutie de prăjituri. Soția lui Cherecheș, cercetată în același dosar | STENOGRAME

Claudia Gliga, soacra primarului Cătălin Cherecheș din Baia Mare, a fost interceptată în timp ce încerca să influențeze o decizie judiciară în favoarea ginerelui său. Ea a mers la întâlnirea cu mama judecătoarei pe care voia să o „ungă” cu mita de 50.000 de euro într-o cutie de prăjituri.

Cătălin Cherecheș are o soacră preocupată de fericirea lui

Mai mult, Denisa Tabita Cherecheș, soția primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este acum subiectul unei anchete penale pentru complicitate la dare de mită în același dosar în care părinții săi au fost deja reținuți și arestați preventiv, potrivit Ziarul de Cluj .

Conform Tribunalului Mureș, care a decis arestarea preventivă a părinților lui Cherecheș, procurorii DNA Cluj au extins miercuri urmărirea penală și asupra soției primarului. Surse din cadrul sistemului judiciar afirmă că aceasta nu a făcut nicio declarație la sediul DNA Cluj, unde a fost chemată pentru a fi informată despre acuzațiile care i se aduc.

Cu toate acestea, numele Denisei Tabita Cherecheș apare în conversațiile dintre soacra sa și mama judecătoarei care ar fi trebuit să fie mituită. Se pare că rolul soției primarului era să transporte o parte din suma de mită de la Cluj.

O sentință „mai blândă” pentru 100.000 de euro

Claudia Gliga a fost surprinsă în timp ce discuta cu mama unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, încercând să negocieze o soluție "mai blândă" sau chiar achitarea primarului în dosarul de corupție în care este judecat, oferind o mită de 50.000 - 100.000 de euro, sub pretextul achiziționării unei firme.

Conform documentelor prezentate în instanță, pe 5 noiembrie, la DNA - Serviciul teritorial Cluj a fost înregistrat un denunț făcut de judecătoarea Georgiana Rodica Farcaș Hîngan și mama acesteia, Rodica Farcaș Hîngan.

Cele două au declarat că la sfârșitul lunii octombrie 2023, o femeie numită Claudia, care s-a prezentat ca fiind soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, s-a oferit să cumpere afacerea deținută de Rodica Farcaș Hîngan cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro, pentru ca fiica acesteia să ofere o soluție "mai blândă" în dosarul în care primarul a fost condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare pentru corupție.

Claudia Gliga i-ar fi sugerat mamei judecătoarei că poate achiziționa afacerea sau poate oferi compensații în orice alt mod, subliniind că atât ea, cât și familia ginerelui său dispun de sume considerabile de bani.

Ulterior, Claudia Gliga s-a prezentat la sediul firmei deținute de Rodica Farcaș Hîngan, oferindu-i acesteia o cutie cu un tort de peste 2 kg și spunându-i că "nu își dorește nimic, decât blândețe".

A pus banii de mită într-o cutie de prăjituri

De asemenea, ea a menționat că a avut o discuție cu părinții primarului din Baia Mare, care i-au transmis că sunt dispuși să facă orice pentru a-l ajuta pe fiul lor, în speranța unei decizii judiciare mai blânde, susținând că acesta este nevinovat.

Procurorii au confirmat identitatea Claudiei ca fiind Claudia Gliga, soacra primarului Cherecheș. La sugestia procurorilor, pe data de 6 noiembrie, Rodica Farcaș Hîngan se întâlnește cu Gliga în incinta unei cofetării deținute de aceasta din urmă în municipiul Târgu Mureș, iar pe 8 noiembrie, soacra lui Cherecheș este prinsă în flagrant în timp ce îi înmâna mamei judecătoarei suma de 50.000 de euro și o cutie cu produse de cofetărie (prăjituri asortate - circa 3 kg), într-un restaurant din incinta Iulius Mall din Cluj.

La ultima întâlnire de la restaurant, Claudia Gliga a venit cu soțul ei, Dorin Petru Gliga, ambii fiind reținuți de procurori și apoi arestați preventiv.

Banii de mită ar fi fost furnizați de familia Cherecheș

Dorin Petru Gliga este acuzat de procurori că a avut cunoștință atât de faptul că s-a promis o sumă de bani judecătoarei Georgiana Rodica Farcaș Hîngan, cât și despre faptul că în cursul zilei de 8 noiembrie urma să se remită suma de 50.000 euro.

De asemenea, spun anchetatorii, ulterior discuției din 6 noiembrie, Claudia Gliga și Dorin Petru Gliga s-au deplasat cu autoturismul la Baia Mare, cel mai probabil pentru a ridica suma de bani, existând suspiciunea că această sumă a fost pusă la dispoziția Claudiei Gliga de către membrii familiei Cherecheș.

La dosarul depus în instanță, se află mai multe înregistrări de la întâlnirile dintre Claudia Gliga și Rodica Farcaș Hîngan, citate de Agerpres:

GLIGA CLAUDIA: O prăjiturică la cafea? Ce vă dau?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Nu. Tre să plătesc prăjitura.

GLIGA CLAUDIA: Doamne ferește.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da. Am vorbit. I-am zis de...

GLIGA CLAUDIA: Și ce-o zis?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: de ofertă, de...

GLIGA CLAUDIA: Da.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: cu afacerea mea. I-am zis că nu știu exact soldu... 50..., 100.000...

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: (neinteligibil) I-am zis că oricum...

GLIGA CLAUDIA: Și ce-o zis?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ăhă.

GLIGA CLAUDIA: Îi de acord sau nu-i de acord?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Că în ce condiții trebuie să fie mai blândă, cum să...Că io urmează să vorbesc cu ea.

GLIGA CLAUDIA: Îhî... În sensu că...

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Să merg. Deci io..Și i-am zis. Bănuiesc că în ce condiții vreți. Io am zis "io nu prea aș vrea să dau asta, că ii un loc de unde mă duc și vin e o prostie".

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: D-apăi cum mi-ați zis. Este și o altă modalitate. Deci nu știu. Cum vreți. Vă gândiți. Și eu mă duc la Cluj să vorbesc cu ea, că timpul este scurt.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Eu i-am zis de ofertă, că...

GLIGA CLAUDIA: Da. Ce am discutat noi două. Da.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi ce mi-ați zis la Piață.

GLIGA CLAUDIA: Da. Exact.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Că doar așa mi-ați zis.

GLIGA CLAUDIA: Da. Ce...

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da.

GLIGA CLAUDIA: Ce îi, aia îi.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: No. Că în funcție de cât îi stocu

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: îi ok și vă revanșați.

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Sau în altă modalitate. No. ***

GLIGA CLAUDIA: Da. Da cum să procedez? Că dacă zice eu vă duc..., eu vin cu plăsuța.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Nu știu.

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil) să-mi ziceți cum să fac. Io așa fac. Dar totul este între noi trei, mamele, bătrânele. Tineretul nu știe nimic. ***

GLIGA CLAUDIA: Cum ziceți dumneavoastră, eu așa fac. Dacă considerați și credeți că pot să mă duc astăzi la ei și să le spun... Ziceți-mi, jumate din sumă acuma ...

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi...

GLIGA CLAUDIA: Și jumate când...

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi nu știu.

GLIGA CLAUDIA: După dată de data de 27.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Deci trebuie să vă gândiți să vorbiți cu ei să spuneți cum mi-ați zis mie că vă revanșați, eu să-i spun ei. Cum se revanșează? Că no... ***

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da eu nu știu.

GLIGA CLAUDIA: Eu mă duc și astăzi aduc cincizeci de mii. Deci...

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: No, trebuie să ziceți...eu...că eu o să mă duc la ea şi eu să-i spun. ***

GLIGA CLAUDIA: No, ele acuma citesc tot ceea ce o depus la dosar.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi, da.

GLIGA CLAUDIA: Și acuma...asta-i șansa în care ele ar putea să îl achite...

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Și... Păi...da ea m-o întrebat și i-am zis că nu știu ce cum. Adică ce blândețe, cum să fii.

GLIGA CLAUDIA: În sensul ca să...să nu-l condamne.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi.

GLIGA CLAUDIA: Aia-i blândețea. Să nu-l condamne. Că asta este o variantă: ori îl achită, ori îl condamnă. Deci, două. N-are nimic, prelungire, nu-i termen, nu...Îs două, din câte am înțeles eu. ***

La dosar există și discuția din momentul înmânării banilor, băgați într-o cutie, în incinta unui restaurant din Complexul Comercial Iulius Mall:

GLIGA CLAUDIA: Un cadou. Da. Da v-am făcut un platou de prăjituri.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Cum?

GLIGA CLAUDIA: V-am făcut un platou de prăjituri. Ăla mi în portbagaj.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi trebuia să aduci și să pui acolo.

GLIGA CLAUDIA: În prăjituri? Da m-am gândit și la varianta, da îi o pungă de cadou și îi o cutie cu cadou. Nu se vede nimica.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Nu?

GLIGA CLAUDIA: No (neinteligibil) să vă culcați liniștită.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da, am, am vorbit.

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil)

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Păi

GLIGA CLAUDIA: Ce se poate. O să vedeți. Mi-o dat...

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da nu vreau...

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil) cuscra...

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Cum?

GLIGA CLAUDIA: Deci, cum m-ați întrebat pe mine. Că io nu știam exact ce...

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi și io nici atât. Eu nici măcar nu știam de aia.

GLIGA CLAUDIA: Și atuncia (neinteligibil) scris, nu-i de mână, nu-i de nimica. Îi pe calculator făcut acolo și mărunt așa. Dați-l la fiica dumneavoastră, că (neinteligibil) la mine, că mi în mașină și aia. Că io de stres am uitat-o în mașină. Da mergeți să luați platoul de prăjituri și-l puneți într-un taxi. (neinteligibil) V-aș duce io da (neinteligibil) Vă duc io? ***

GLIGA CLAUDIA: Așa cum am zis noi două. Da. Următoarea tranșă, în 27, când a fi, puneți cifrele în față dumneavoastră. Acuma am pus noi cifra și după aia puneți dumneavoastră cifra.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da ăștia de aicea sunt euro? Sau lei? GLIGA CLAUDIA: Da. 50

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Deci euro, nu lei?

GLIGA CLAUDIA: Nu...Doamne feri...

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: No păi... GLIGA CLAUDIA: No. Da...

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da io mă...mă uit un pic până...".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?