Soarta Secției Speciale se decide la Curtea Europeană de Justiție în următoarele zile

Soarta Secției Speciale se decide la Curtea Europeană de Justiție în următoarele zile

În următoarele două zile, statul român este chemat să răspundă în fața judecătorilor de la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) ce argumente are pentru a păstra Secția Specială de investigare a magistraților, relatează  Europa Liberă .

Este o cauză demarată anul trecut, când mai multe asociații ale magistraților au dat în judecată Guvernul PSD cerând poziția Curții de Justiție a Uniunii Europene să se pronunțe în legătură cu mai multe probleme care țin de modificările operate pe vremea ministeriatului lui Tudorel Toader. Luni și marți sunt programate audierile tuturor părților, urmând ca decizia finală a judecătorilor europeni să fie anunțată în lunile următoare, cel mai probabil în mai sau iunie.

Apărători ai Secției Speciale, între părțile care vor reprezenta România la Luxembourg, au răams acum cei de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Este interesant că CSM nu se reprezintă prin intermediul unuia dintre membri, ci a angajat o casă de avocatură. Este vorba despre avocatul Radu Chiriță, profesor de drept la Cluj, apărător al mai multor politicieni acuzați de corupție (Aristotel Căncescu sau Horia Uioreanu), care este cunoscut pentru părerile sale în favoarea modificărilor operate de Tudorel Toader și PSD asupra sistemului judiciar. Chiriță are un blog care îi poartă numele, unde și-a expus, de-a lungul vremii, opinii împotriva Laurei Codruța Kovesi, în favoarea modificările la Codurile penale din ultimii ani și chiar împotriva cauzei din aceste zile - ironic la adresa asociațiilor care au dat statul în judecată la CJUE.

Inițiatorii vor fi reprezentați de Dragoș Călin, de la Forumul Judecătorilor, de Alexandra Lăncrănjan (procurorul care instrumentează dosarul Tel Drum), în numele „Mișcării pentru Apărarea Statului Procurorilor”. Parchetul General va fi reprezentat de procurorul Horațiu Radu, cel care a candidat, cu mari șanse, la funcția de procuror general al României.

Din partea Ministerului Justiției va merge secretarul de stat Cristian Băcanu, de profesie avocat. El va reprezenta punctul de vedere al statului român, chemat să justifice existența Secției Speciale, în condițiile în care actualul guvern dorește să o desființeze. Informații care circulă în cercurile politice susțin că Guvernul Orban dorește să desființeze Secția Specială, eventual prin asumarea răspunderii, înainte de decizia finală a CJUE, însă argumentele judecătorilor europeni împotriva Secției vor cântări greu într-o eventuală contestare la Curtea Constituțională de la București. Judecătorii CCR, dominați de PSD, au declarat constituțională Secția Specială.

De celaltă parte se vor afla judecători ai CJUE care reprezintă Belgia, Danemarca, Olanda, Polonia, Suedia, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Toate părțile au primit deja, încă de săptămâna trecută, întrebările judecătorilor care vor audia cauza. Documentul, consultat de Europa Liberă, are cinci domenii în care se solicită referințe în pledoarii, iar Secția Specială este doar una dintre ele. Celelalte puncte solicitate au legătură cu Inspecția Judiciară, cu răspunderea materială a judecătorilor și cu respectarea angajamentelor României cu privire la îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Cu alte cuvinte, deciziile care vor fi luate de CJUE vor avea legătură cu independența sistemului judiciar și cu primatul legislației europene în fața legislației naționale. Ultimul aspect, mai ales în timpul guvernării PSD, a adus în discuție cine are decizia definită - Curtea Constituțională de la București sau Uniunea Europeană.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...