ȘOC în Justiție! Pedeapsă de abuz în serviciu, anulată în baza deciziei CCR!

ȘOC în Justiție! Pedeapsă de abuz în serviciu, anulată în baza deciziei CCR!

Curtea de Apel Alba iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta fusese condamnat pentru abuz în serviciu şi a contestat pedeapsa în baza hotărârii CCR referitoare la articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu, relatează  Digi24.ro .

Functionarul public primise decizie definitiva de condamnare pentru abuz in serviciu in primavara anului trecut. A fost acuzat ca, la organizarea un concurs de angajare, a incalcat prevederile unei Hotarari de Guvern.

Conform CCR, abuzul in serviciu il constituie incalcarea unui act normativ cu putere de lege, adica o lege sau o ordonanta a guvernului, nu si o hotarare de guvern.

"Cu unanimitate de voturi,
Decide: Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii".
Respinge exceptia de neconstitutionalitate, ca neintemeiata, si constata ca dispozitiile art. 13 din Legea nr.78/2000 sunt constitutionale in raport de criticile formulate.
Definitiva si obligatorie", spunea Curtea, in iunie 2015.

In baza acestei decizii, barbatul a contestat condamnarea primita.

Care a fost decizia Curtii din Alba Iulia, potrivit portal.just.ro:

"Solutia pe scurt: DECIDE Admite contestatia formulata de condamnatul Dan Daniel impotriva incheierii penale nr.154/16.11.2016 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosarul nr.4754/97/2016, pe care o desfiinteaza in totalitate si, procedand la solutionarea cauzei:

In baza art.595 alin.1 C.proc.pen. rap.la art.4 teza a II-a C.pen. constata dezincriminata fapta prevazuta de art.297 alin.1 C.pen. rap.la art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 pentru care a fostcondamnat contestatorul in dosarul nr.3230/97/2015 prin sentinta penala nr.133/21.10.2015 pronuntata de Tribunalul Hunedoara, definitiva prin decizia penala nr.338/5.04.2016 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia si in consecinta:

Dispune incetarea executarii pedepsei de 3 ani inchisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitarii pe 2 ani a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice ?i de a ocupa o functie care implica exercitarea autoritatii ii de stat, prevazuta de art.66 alin.1 lit. a, b, art. 66 al.2 C. pen. si a pedepsei accesorii a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art.66 alin.1 lit.a, b, C. pen., aplicate prin sentinta penala nr.133/21.10.2015 pronuntata de Tribunalul Hunedoara, definitiva prin decizia penala nr.338/5.04.2016 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia. In baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 9.02.2017".

Unele site-uri au suprainterpretat decizia Curtii din Alba Iulia ca fiind o dezincriminare totala a abuzului in serviciu.

Avocata Eleanina Nicut a precizat si ea, pe contul sau de Facebook, ca "abuzul e in continuare incriminat in limitele deciziei CCR din 2016".

Concret, spune avocata, "s-a constatat dezincriminarea doar pe fapta retinuta in sarcina condamnatului - incalcarea unei HG , nu dezincriminarea in tot a faptei".

"CCR nu a declarat neconstitutional 297 CP, ci constitutional in masura in care "in mod defectuos" = "prin incalcarea legii", unde lege = lege, OG si OUG. CCR doar a reconfigurat fapta (v. paragraful 88 din decizie), a dezincriminat-o partial. In speta, omul a incalcat o HG si a beneficiat de aceasta dezincriminare partiala", arata Elenina Nicut.

Florin Iordache: Decizia instanței de la Alba a creat un vid legislativ pentru sintagma "abuz în serviciu". Asta am încercat să rezolvăm cu OUG 13

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache, a explicat, luni, într-o intervenție telefonică în emisiunea 100 de minute, realizată de Alessandra Stoicescu, la Antena 3, că decizia instanței de la Alba Iulia de a dezincrimina abuzul în serviciu a format un vid legislativ și că, în realitate, asta și-a propus executivul, prin OUG 13, să pună în concordanță o decizie a Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu.

“Noi asta am încercat, cu OUG 13. Dacă în 45 de zile, Parlamentul sau Guvernul nu au intervenit pe acest text, textul nu mai există. Am încercat să punem în concordață decizia Curții, să le definim, să stabilim o sancțiune, cuantumul. Nu a intervenit nici Parlamentul, nici Guvernul și iată, abuzul în serviciu a fost dezincriminat, conform acestei decizii definitive a instanței de la Alba Iulia. Discuția este mult mai largă, pentru că acum există un vid legislativ pe sintagma abuz în serviciu. De aceea am insistat cu această ordonanță. Eu cred că trebuie să abrogăm OUG 13, dar autoritățile trebuie să vină și să lase ceva în loc.”
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...