Social-democraţii germani au decis să rămână în coaliţia cu Merkel, dar îi transmit acesteia un set de solicitări

Congresul Partidului Social-Democrat german (SPD) a validat vineri un set de cereri ale noii conduceri a formaţiunii pentru a rămâne în coaliţia de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, dar a votat totodată împotriva părăsirii imediate a acestei coaliţii, informează agenţiile Reuters şi AFP.

O largă majoritate a delegaţilor la Congresul ce se desfăşoară la Berlin au votat în favoarea moţiunii care solicită măsuri mai ambiţioase de protecţie a mediului, mai multe investiţii în infrastructură şi creşterea salariului minim.

Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel a semnalat însă că nu doreşte să renegocieze acordul din 2018 prin care a format o nouă ''mare coaliţie'' cu social-democraţii, dar ar putea lua în considerare unele idei de mai mică anvergură.

Cei doi lideri ai primei conduceri bicefale a SPD confirmaţi la acest Congres, fostul ministru de finanţe al landului Westphalia-Renania de Nord, Norbert Walter-Borjans, şi deputata Saskia Esken, s-au remarcat anterior prin criticile faţă de continuarea coaliţiei cu Merkel, însă odată ce au ajuns în fruntea partidului şi-au îmblânzit condiţiile pentru rămânerea la guvernare.

Noii lideri ai SPD, înainte puţin cunoscuţi publicului, au un program plasat mai la stânga. Walter-Borjans şi Saskia Esken au criticat politica economică a ''datoriilor zero'', susţinută de tandemul împotriva căruia au candidat la conducerea partidului, format din ministrul de finanţe Olaf Scholz şi Klara Geywitz, sau timiditatea actualului guvern în materie de mediu. Ei au fost de altfel sprijiniţi de mişcarea foarte activă a ''Tinerilor socialişti'' şi de ramura germană a ONG-ului ''Fridays for future'', mişcarea împotriva schimbărilor climatice iniţiată de adolescenta activistă suedeză Greta Thunberg. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

4 Amănunte picante / Grupul de la Scroviștea / Ce s-a ales de oamenii lui Dragnea

5 Ce ironie, ce cârpă de om! / Iordache conduce ședința în care se vor îngropa toate legile anti-Justiție clocite …

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!