Social-democrații îi devansează pe conservatorii cancelarului Merkel în alegerile din Saxonia Inferioară

Social-democrații îi devansează pe conservatorii cancelarului Merkel în alegerile din Saxonia Inferioară

Partidul Social-Democrat german (SPD) pare să fi obținut locul întâi la alegerile legislative anticipate desfășurate duminică în landul Saxonia Inferioară, devansându-i pe conservatorii cancelarului Angela Merkel, arată un sondaj efectuat la ieșirea de la urne, informează agenția Reuters.

Conform acestui sondaj, Partidul Social-Democrat (SPD) a obținut 37,5% din voturi, iar Uniunea Creștin-Democrată (CDU) se află pe locul doi cu 35%. Dacă aceste procente vor fi confirmate de numărătoarea voturilor, social-democrații ar câștiga aproape 5 procente față de scrutinul anterior din anul 2013, în timp ce conservatorii ar pierde un procent.

Pe locul trei în sondajul publicat se află Verzii (actualul partener al SPD în coaliția minoritară din Saxonia Inferioară) cu 8,5%, urmați de liberalii formațiunii FDP, cu 7%, și de partidul de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), cu 5,5%, acesta din urmă nefiind încă sigur că va atinge în final pragul de 5% necesar intrării în parlamentul regional.

Cancelarul Angela Merkel urmează să înceapă miercuri cu Verzii și cu FDP negocierile pentru formarea viitorului guvern de la Berlin, după ce conservatorii au câștigat alegerile generale din 24 septembrie, dar cu un procent de numai 33%, cel mai slab rezultat pe care l-au înregistrat după anul 1949. Șefa executivului a dorit să înceapă aceste negocieri după alegerile regionale din Saxonia Inferioară pentru a nu influența rezultatul acestora.

Aceste alegeri au fost convocate după ce un membru al Verzilor în coaliția condusă de SPD a trecut la CDU, lăsându-l pe premierul Stephan Weil fără majoritate parlamentară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...