Socialiştii spanioli conduc în opţiunile de vot, dar fără majoritate (sondaj)

Socialiştii spanioli conduc în opţiunile de vot, dar fără majoritate (sondaj)

Socialiştii spanioli, care au preluat anul trecut conducerea executivului de la Madrid după ce popularii lui Mariano Rajoy au pierdut guvernarea în urma unui scandal de corupţie, sunt pe primul loc într-un sondaj publicat vineri, în timp ce formaţiunea de extremă dreapta Vox creşte uşor, informează agenţia Reuters.

Sondajul efectuat de Centrul pentru Studii Sociologice (CIS) arată că ar fi în continuare greu pentru un partid, sau o coaliţie de partide de orientări apropiate să coaguleze o majoritate, la fel cum s-a întâmplat după alegerile legislative din anii 2015-2016, când nici în urma a două rânduri de alegeri anticipate nu s-a putut forma o majoritate, Mariano Rajoy conducând în final un guvern minoritar până la demiterea sa în iunie 2018 printr-o moţiune de cenzură introdusă de socialişti.

În sondajul publicat vineri, Partidul Socialist (PSOE) al actualului premier Pedro Sanchez este cotat cu 28,9% din intenţiile de vot, fiind pe primul loc, dar cu cel mai slab procent de când socialiştii preluat conducerea guvernului.

Partidul Popular (PP) vine pe locul doi, cu 19,1%, procent aproximativ egal cu cel din sondajul precedent, în timp ce formaţiunea liberală Ciudadanos scade uşor până la 17.9%, iar extrema stângă Podemos are 14,9%.

Partidul de extremă dreapta Vox are în acest sondaj un procent de 3,7%, faţă de 2,5% în noiembrie şi 1,3% în octombrie în cercetări efectuate de acelaşi institut. Însă diferenţa dintre aceste procente şi cele regăsite în alte sondaje este foarte mare, cum este cazul unui sondaj publicat săptămâna aceasta de El Mundo şi în care acelaşi partid are 13%. Formaţiunea Vox a surprins la alegerile regionale desfăşurate în decembrie în Andaluzia, unde a obţinut 12 mandate în parlamentul regional.

Popularitatea acestui partid ar putea creşte în continuare odată de Spania a devenit prima destinaţie europeană a migranţilor clandestini. Conform ultimelor date oficiale transmise vineri de agenţia EFE, 57.498 de migranţi ilegali au debarcat anul trecut pe coastele spaniole, faţă de 21.971 în anul 2017, o creştere de 161,7%.

Alegerile legislative la termen ar urma să se desfăşoare în anul 2020, dar în actualul legislativ socialiştii au mai puţin de un sfert din mandate, fapt care alimentează speculaţiile despre posibilitatea unor noi alegeri anticipate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...