Societe Generale iese de pe piaţa din Rusia

Societe Generale iese de pe piaţa din Rusia

Grupul bancar francez Societe Generale SA a anunţat luni că a ajuns la un acord privind vânzarea participaţiei sale majoritare la banca rusească Rosbank, precum şi la subsidiarele acesteia de asigurări, un acord care marchează ieşirea Societe Generale de pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei, informează Reuters.

Banca franceză, prezentă şi pe piaţa din România, a precizat că a semnat un acord privind transferul pachetului său de 99% din acţiunile Rosbank către fondul de investiţii Interros Capital, o firmă rusă care are legături cu oligarhul Vladimir Potanin, care este, de altfel, şi fostul acţionar majoritar de la Rosbank.

"Odată cu acest acord...grupul iese în mod ordonat de pe piaţa din Rusia, asigurând o continuitate pentru angajaţii şi clienţii săi", a precizat Societe Generale, într-un comunicat de presă.

Banca franceză a adăugat că transferul participaţiei la Rosbank va avea un impact negativ de aproximativ 3,1 miliarde de euro, adică aproximativ 20 de puncte de bază, asupra capitalului său de tip CET 1, însă Societe Generale a adăugat că indicatorul va rămâne deasupra intervalului ţintă.

Fondurile proprii de nivel 1 sunt considerate a fi capitalul necesar pentru asigurarea continuităţii activităţii. Acest capital permite unei bănci să îşi continue activităţile şi să îşi menţină solvabilitatea. Fondurile proprii de nivel 1 de cea mai înaltă calitate se numesc fonduri proprii de nivel 1 de bază.

În timp ce mai multe bănci internaţionale şi-au redus operaţiunile din Rusia în ultimii ani, Societe Generale, UniCredit şi Raiffeisen Bank International sunt în continuare cele mai mari bănci europene prezente pe piaţa rusească. Societe Generale avea o expunere de 18,6 miliarde de euro pe Rusia, dintre care 15,4 miliarde de euro numai pe Rosbank.

În 2021, Societe Generale a realizat un profit net de 5,64 miliarde de euro, cu mult peste estimările analiştilor care mizau pe un rezultat de 4,4 miliarde de euro. În România, BRD Groupe Societe Generale a înregistrat în 2021 un profit net de 1,319 miliarde lei, faţă de 963 milioane lei în 2020, şi o rată de de rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) de două cifre, 15,6% în 2021 (faţă de 11% în 2020).

BRD - Groupe Societe Generale operează o reţea de 525 de unităţi. BRD ocupă o poziţie importantă pe piaţa românească a cardurilor, cu aproximativ 2,3 milioane de unităţi, şi o reţea de acceptare de peste 31.000 POS şi aproape 1.400 ATM-uri. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii septembrie 2021, de 66,6 miliarde de lei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale