Sociologul Răzvan Papasima: Colţescu, vinovat de ''bias inconştient'' şi o victimă a structurilor de putere ale fotbalului

Sociologul Răzvan Papasima: Colţescu, vinovat de ''bias inconştient'' şi o victimă a structurilor de putere ale fotbalului

Sociologul Răzvan Papasima a afirmat, miercuri, pentru AGERPRES, că arbitrul Sebastian Colţescu este vinovat de "bias inconştient", o atitudine faţă de un grup atribuită automat, pentru că a identificat o persoană pe baza culorii pielii, şi e o "victimă a structurilor de putere ale fotbalului românesc".

El consideră reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal ar fi trebuit să explice că prin folosirea cuvântului "negru" arbitrul a recurs la un mod de identificare rapid şi facil, fără nicio ierarhizare şi nu să arunce vina doar pe Colţescu.

"Referitor la cazul Sebastian Colţescu, cred că ne aflăm în faţa unui paradox. Colţescu a greşit, nu încape nicio îndoială, fiindcă avea obligaţia să fie atent, prin fişa postului, la orice manifestări rasiste şi, prin urmare, se presupune că putea identifica şi sancţiona astfel de comportamente. Faptul că a fost chiar el autorul unei astfel de exprimări arată că în educaţia sa, obligatorie, atenţie!, ca arbitru la acest nivel, are mari goluri. Este vinovat de ceea ce se numeşte 'bias inconştient' pentru că identifică o persoană pe baza culorii pielii, într-un context nepotrivit. Şi atunci, se pune întrebarea: a participat Sebastian Colţescu la cursurile obligatorii impuse de FIFA, UEFA, FRF etc arbitrilor pentru identificarea cazurilor de rasism? Cum se desfăşoară aceste cursuri, ţinând cont de antecedentele de pe stadioanele din România, unde rasismul a proliferat nestingherit în ultimii ani? Câte meciuri au fost întrerupte de arbitrii români atunci când au auzit scandări rasiste sau au văzut simboluri de extrema dreaptă în peluze? Nu avem exemple de măsuri, nu? Din acest motiv Colţescu cred că este şi o victimă. O victimă a structurilor de putere ale fotbalului românesc, care nu au acordat atenţia cuvenită acestei probleme. FRF-ul poate ar fi trebuit să-şi facă mea culpa împreună cu el şi să explice faptul că prin folosirea cuvântului 'negru' arbitrul nu a făcut altceva decât să recurgă la un mod de identificare rapid şi facil, fără nicio ierarhizare şi nu să arunce vina doar pe Colţescu. Dar asta însemna să arate că nu avea o educaţie adecvată, că nu a acţionat ca un profesionist", a declarat Papasima.

Sociologul afirmă că oamenii identifică rapid o persoană de culoare, fără a fi vorba despre rasism când foloseşte cuvântul "negru": "Un om simplu de pe stradă, atunci când vede o persoană de culoare este tentat să-şi spună: 'uite un negru' şi face acest lucru doar pentru a identifica şi clasifica rapid ceea ce vede, fără nicio urmă de rasism, nici măcar la nivel inconştient. Însă din momentul în care nu o mai face pentru sine, ci o spune public, trebuie să fie foarte atent la nuanţe, la context, la diversele semnificaţii sau interpretări pe care le are cuvântul 'negru'. Prin urmare e nevoie de o anumită educaţie care să conducă la identificarea acestor sensibilităţi, adică la un minimum de abilităţi cross-culturale''.

Referitor la cuvântul "negru", folosit de Colţescu când s-a referit la Pierre Achille Webo, Răzvan Papasima, spune că acest termen nu este considerat rasism nici în SUA.

''Despre cuvântul negru, în engleză cuvântul 'black' nu este considerat un rasism, este suficient să ne amintim sintagma 'first black president' cu referire la Obama, ca să ne dăm seama de acest fapt. Mai mult, există curente identitare în comunităţile de culoare din Statele Unite, de exemplu care refuză apelativul afro-american, fiindcă perpetuează mitul că toţi vin din Africa şi că ar trebui să se întoarcă acolo, prin urmare preferă mai nou apelativul 'black'", a mai spus Răzvan Papasima.

Meciul Paris Saint-Germain - Istanbul Başakşehir, din cadrul Ligii Campionilor, din capitala Franţei a fost întrerupt în urma unui incident considerat rasist în care a fost implicat arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu şi se va relua miercuri seara, de la ora 19:55 (ora României).

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând remarci rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 16 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ''tipul negru'', iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, relatează AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul.

Uniunea Europeană de Fotbal a confirmat, marţi seara, că meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir va fi reluat miercuri, cu alţi arbitri.

Forul continental a anunţat că o anchetă amănunţită va fi demarată imediată în legătură cu incidentul.

Ministrul Sportului din Franţa, Roxana Mărăcineanu a catalogat exprimarea arbitrului român drept rasistă.

"În această seară sportivii au luat o decizie istorică, în faţa unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a rasismului obişnuit. Aşteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolul puternic al gestului şi solidarităţii lor", a scris ministrul Roxana Mărăcineanu, născută în România, pe contul său de Twitter.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”