Șoigu, acuzat de trădare! Rușii au început să se sfâșie între ei?

Șoigu, acuzat de trădare! Rușii au început să se sfâșie între ei?

Un fost comandant al forțelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei îl acuză pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu de „neglijență criminală” din cauza modului în care a gestionat războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Comandantul rus Igor Ghirkin Foto: Dmitry Lovetsky / Associated Press / Profimedia Images

„Îl acuz direct pe Serghei Șoigu de, cel puțin, neglijență criminală”, afirmă Igor Ghirkin într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram. „Nu am dovezi să îl acuz de trădare, dar o suspectez”, a adăugat el.

Kremlinul nu a comentat deocamdată afirmațiile lui Ghirkin, acestea reprezentând unul dintre cele mai dure atacuri publice de până acum împotriva conducerii militare a Rusiei din partea unui susținător vizibil al războiului din Ucraina.

În pofida eșecului ofensivei generale care urmărea să ocupe Ucraina în doar câteva zile și a numeroaselor umilințe suferite de forțele armate rusești în Ucraina, Vladimir Putin nu a dat semne că s-ar distanța de ministrul său al Apărării, un aliat apropiat înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale”.

Serghei Șoigu a avut o prezență extrem de vizibilă în timpul paradei de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial ce a avut loc pe 9 mai, deschizând coloana oficială și dând onorul lui Vladimir Putin.

Serghei Șoigu, acuzat dur de un comandant ce-a făcut parte din FSB

Ghirkin, cunoscut sub porecla de „Strelkov” („trăgător” în limba rusă”) a fost pus sub acuzare pentru crimă în Olanda din cauza rolului său în doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines deasupra Ucrainei în 2014.

Procurorii olandezi au cerut pedeapsa cu închisoare pe viață pentru Ghirkin și alți doi ruși inculpați pentru doborârea avionului. Un ucrainean a fost la rândul său pus sub acuzare alături de cei 3.

Ghirkin era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Niciunul dintre suspecţi nu a participat la acest proces, care a început în martie 2020 în Olanda. Numai Pulatov este reprezentat de către un avocat la proces.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeii și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv un ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova.

Ghirkin a fost acuzat de terorism în Ucraina și vizat de sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza rolului său în aceste activități.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 Interesante amănunte...