Șoigu vrea să-i ia sub aripa sa pe mercenarii Wagner: Reacția lui Prigojin

Șoigu vrea să-i ia sub aripa sa pe mercenarii Wagner: Reacția lui Prigojin

După mai multe luni de tensiuni la vedere între conducerea militară de la Moscova și mercenarii Wagner, Serghei Șoigu încearcă să preia sub controlul său această companie militară privată care aparține oficial oligarhului rus Serghei Șoigu.

Mercenari Wagner FOTO Profimedia

Viceministrul rus al Apărării Nikolai Pankov a declarat sâmbătă că „formațiunile de voluntari” sunt nevoite să semneze până la 1 iulie contracte cu Ministerul Apărării de la Moscova.

Declarația lui Pankov survenea la scurt timp după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, dăduse un ordin în acest sens către toate „detașamentele de voluntari” în scopul consolidării forțelor armate ale Moscovei.

„Acest lucru va oferi detașamentelor de voluntari statutul juridic necesar, va crea abordări comune pentru organizarea sprijinului cuprinzător și îndeplinirea sarcinilor lor”, a susținut Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Deși Ministerul rus al Apărării nu a menționat compania militară privată Wagner în poziția sa publică, presa de la Moscova a văzut în acest demers drept o încercare a lui Șoigu de a-i aduce pe mercenari sub controlul său și de a-l îndepărta pe Prigojin de pe câmpul de luptă.

Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a atacat în repetate rânduri conducerea militară de la Moscova, acuzând-o mai ales de trădare față de Rusia prin faptul că îi împiedică accesul la muniții și nu luptă în mod corespunzător în Ucraina.

Însă nici Şoigu și nici şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, nu au comentat în public acuzațiile și criticile lui Prigojin, însoțite de regulă de insulte greu de reprodus. În schimb, Șoigu s-a asigurat de un oarecare sprijin din partea Kremlinului în disputa sa cu Prigojin, care ar fi început încă de acum câțiva ani, în Siria, și a ieșit la suprafață abia în Ucraina.

Prigojin se revoltă

Așa cum era de așteptat, oligarhul rus a reacționat cu furie la anunțul făcut de viceministrul Pankov. „Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu”, a răspuns Prigojin la o solicitare de a comenta noul demers al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit lui Prigojin, Wagner a fost integrat deja în sistemul general și este complet angajat în slujba intereselor Rusiei. El prezintă structura de comandă a companiei sale militare ca fiind „extrem de eficientă” și prevede o deteriorare a acesteia în urma intrării totale sub aripa Ministerului rus al Apărării.

„Șoigu nu poate gestiona în mod corespunzător formațiunile militare”, a insistat Prigojin, recunoscând că Wagner și-a coordonat acțiunile de pe câmpul de luptă din Ucraina cu generalul Serghei Surovikin, fostul comandant al așa-zisei „operațiuni militare speciale”.

Mercenarii Wagner au jucat un rol important pe războiul din Ucraina, unde s-au angajat de partea Kremlinului. Wagner a obținut de regulă succese acolo unde armata rusă a eșuat, ceea ce a alimentat ambiții politice pentru Prigojin și creșterea rivalității dintre oligarhul rus și ministrul Șoigu.

Un conflict aproape imposibil de aplanat

Tensiunile dintre Wagner și armata rusă au crescut până la nivelul în care mercenarii lui Prigojin au capturat un comandant de brigadă și l-au bătut, după care l-au filmat recunoscând că a deschis focul împotriva lor din „animozitate personală”. Acest incident s-ar fi întâmplat în timpul retragerii mercenarilor Wagner din Bahmut.

Odată eliberat, locotenent-colonelul Roman Venevitin a mărturisit că a fost torturat și i-a acuzat pe mercenarii lui Prigojin că răpesc și violează soldați ruși. Un soldat s-ar fi sinucis după ce ar fi fost violat, a susținut Venevitin.

În ultimele zile, Prigojin a acuzat conducerea militară de la Moscova că ar putea lansa un „atac nuclear tactic” în regiunea rusă Belgorod pentru a distrage atenția de la neputința sa de a respinge raidurile efectuate de insurgenții din Legiunea de Eliberare a Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși.

„Să aruncăm (o bombă, n. red.) la ei este înfricoșător, dar putem să lovim la noi, pentru a arăta cât de bolnavi și schizofrenici suntem. Forțele ucrainene ar putea ocupa un sat mic (din Rusia, n. red.), iar acolo (Rusia, n. red.) ar putea efectua o lovitură nucleară tactică”, a insinuat el.

Într-un nou gest de sfidare, Prigojin a spus că și-ar putea trimite mercenarii în Belgorod pentru a pune capăt insurgenței dacă Moscova nu este capabilă de acest lucru și dacă nu-i livrează muniții. „Belgorod nu este departe de Rubliovka (o suburbie de elită a Moscovei, n. red.), de Frunzenskaia”, unde se află sediul Ministerului rus al Apărării, a amenințat șeful Wagner.

În decembrie, Statele Unite estimau că Wagner dispunea de 50.000 de combatanți în Ucraina. Majoritatea acestora erau implicați atunci în bătălia de la Bahmut, de unde s-ar fi retras acum câteva săptămâni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat