Soldat ucrainean, despre luptele de la Soledar: „Nimeni nu numără morții”. Este „scenariul cel mai sângeros” al invaziei ruse, spune Podoliak

Soldat ucrainean, despre luptele de la Soledar: „Nimeni nu numără morții”. Este „scenariul cel mai sângeros” al invaziei ruse, spune Podoliak

Un soldat ucrainean angajat în bătălia pentru Soledar a declarat la postul CNN că situaţia este „critică” şi pierderile sunt atât de mari încât „nimeni nu numără morţii”.

Soldat ucrainean în Soledar FOTO Profimedia

Soldatul, al cărui nume nu este precizat din motive de securitate, descrie un câmp de luptă cu confruntări pentru fiecare casă, unde ambele tabere ocupă şi apoi pierd clădiri, transmite Agerpres .

Soledar este o „zonă gri”, dar „rezistăm până la ultimul” soldat, spune el.

Contactat de AFP, consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a recunoscut că luptele pentru Soledar şi orașul din apropiere Bahmut sunt „cele mai sângeroase” de la începutul invaziei ruse în țara sa.

„Tot ce se întâmplă astăzi în direcţia Bahmut sau Soledar este scenariul cel mai sângeros al acestui război. Mult sânge, multe dueluri de artilerie, multe lupte apropiate, mai ales la Soledar astăzi (miercuri, n. red.)”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean.

Podoliak susţine că pierderile înregistrate de ruși la Soledar și Bahmut sunt „enorme”, în jur de 10.000-15.000 de militari morţi începând din vară. Totuși, recunoaște că armata ucraineană pierde de asemenea oameni.

În opinia lui Mîhailo Podoliak, Ucraina poate câştiga acest război dacă statele occidentale i-ar oferi mai multe arme, în special rachete cu o rază de acţiune de peste 100 de kilometri şi sute de tancuri grele. Aceste rachete ar permite lansarea unor atacuri asupra depozitelor plasate de armata rusă în afara razei de acţiune a lansatoarelor de rachete HIMARS - limitate la 70 de kilometri -, explică el.

Cu astfel de arme „vom distruge toată infrastructura militară a armatei ruse în teritoriile ocupate, inclusiv în Donbas şi în Crimeea”, a afirmat consilierul prezidențial ucrainean, promiţând totodată că forțele armate ale Kievului nu vor ataca teritoriul Rusiei.

Potrivit unor declarații ale unor oficiali ruși și ucraineni, oraşul Soledar se află parţial sub controlul trupelor Kremlinului. Dacă trupele ruse ar reuşi să ocupe Soledarul, atunci şi-ar putea consolida poziţiile pentru a intensifica asaltul asupra orașului Bahmut şi și-ar deschide calea către Slaviansk şi Kramatorsk. O importanţa strategică au şi minele de sare din Soledar, cu reţeaua lor de tuneluri de circa 300 de kilometri, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Din punct de vedere strategic, aceasta (capturarea Soldarului, n. red.) nu are prea mult sens pentru armata rusă. Pentru că de fapt nu va rezolva problema luării iniţiativei în acest război”, apreciază Mîhailo Podoliak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...